Britannica Encyclopaedia este cea mai veche enciclopedie generala tiparita si una dintre cele mai de incredere surse de informare in orice domeniu, scrisa in limba engleza.Incepand cu 2002, a aparut Britannica Concise Encyclopedia, o editie adaptata nevoilor de conciziune ale vietii moderne. Editura Litera a castigat in 2005 dreptul de a traduce pentru prima data in Romania Britannica Concise Encyclopedia si dupa patru ani ofera cititorilor romani un volum cu informati, statistici, analize din orice domeniu.

Istoria Britannica Encyclopaedia este fascinanta: prima editie a fost publicata in 1768 la Edinburg, in Scotia. Succesul extraordinar de care s-a bucurat rapid a facut-o sa creasca in popularitate si volum, astfel ca la cea de-a treia editie din 1701, enciclopedia numara 21 de volume.

Acest statut de vedeta printre carti a atras personalitati marcante din toate domeniile care au contribuit ca autori de articole, astfel ca, la a 11-a editie, cea din 1911, Britannica Encyclopaedia a ajuns sa fie considerata lucrare de referinta, un reper absolut pentru domeniile academic si literar. Editia din 1911 nu mai este restrictionata de copyright si este disponibila online la adresa de web http://www.britannica.com/, parti din ea fiind incluse cu grija in alte enciclopedii si lucrari online.

In 1933, Britannica devine prima enciclopedie din istorie care adopta politica revizuirilor permanente, astfel ca la fiecare editie isi imbogateste articolele cu elemente actualizate. In momentul de fata Britannica Encyclopaedia se afla la a 15-a editie, in 32 de volume.

Notorietatea Britannica Encyclopaedia a situat-o pe locul 10 anul acesta in clasamentul Official Top 500 Super Brand Consumer din Marea Britanie, alaturi de Microsoft, Coca Cola, Rolex, Google, BBC sau Apple.

Editia in limba romana a Britannica Concise Encyclopedia cuprinde in cele peste 2500 de pagini color, informatii cheie, analize, statistici si multe alte date esentiale despre orice domeniu: arta, afaceri, IT, geografie, istorie, literatura, medicina, sport, stiinte politice, filozofie, stiinta. 28 000 de articole ordonate alfabetic, 1 800 de fotografii, 190 de harti, 150 de planse, 30 de tabele si cele mai recente harti geografice. Din totalul articolelor, 950 de articole prezinta realitati romanesti, fiind concepute de autori din Romania.

Potrivit editurii Litera, volumul Enciclopedia Concisa Britannica va putea fi gasit la sfarsitul acestei luni in toate librariile din tara. In acelasi timp, editura Litera informeaza ca are in pregatire si o varianta electronica a enciclopediei.

Traditia acestei enciclopedii de vita nobila a impus ca fiecare editie sa fie dedicata unei personalitati a momentului. Prima editie din 1768 a fost dedicata Monarhiei britanice, iar ultima editie presedintelui Statelor Unite ale Americii si Majestatii Sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Urmand traditia, editia in limba romana a volumului Enciclopedia Concisa Britannica este dedicata tuturor cititorilor ei.