Explozia intarziata a fructelor de mango, romanul de debut al scriitorului pakistanez Mohammed Hanif, este in curs de aparitie la editura Leda. Dupa ce, pe data de 11 martie 2009, a fost desemnat castigator al editiei regionale a Commonwealth Writers’ Prize pentru cel mai bun roman de debut pentru Europa si Asia de Sud, sambata, 16 mai 2009, in cadrul Festivalului Scriitorilor si Cititorilor din Auckland, romanului i-a fost acordat si marele premiu pe anul 2009 – COMMONWEALTH WRITERS’ PRIZE BEST FIRST BOOK AWARD 2009.

Prestigiosul Commonwealth Writers’ Prize are ca scop recunoasterea si promovarea celor mai valoroase lucrari de fictiune scrise in limba engleza de scriitori consacrati, dar si de catre debutanti, si aducerea lor in atentia publicului international.

Cartea sa este primul roman pakistanez care a castigat pana in prezent acest prestigios premiu. Distinctia i-a fost inmanata autorului de catre guverantorul Noii Zeelande – Sir Anand Satyanand.

Mohammed Hanif (1965) s-a nascut in Okara, Pakistan. La varsta de 16 ani s-a inscris la Academia Fortelor Aeriene Pakistaneze, dar realizand ca de fapt prefera sa-si petreaca timpul in biblioteca si nu la antrenamente, a parasit Fortele Aeriene pentru a se dedica jurnalismului. A lucrat pentru o serie de publicatii precum Newsline, India Today, The Washington Post, The New York Times si Counter Punch. A scris piese de teatru pentru BBC si pentru scena. Hanif a absolvit cursurile de Creative Writing de la University of East Anglia. In prezent locuieste la Londra si este seful sectiei in limba urdu al BBC.