Anul acesta, sectiunilor deja cunoscute, precum Festival Cities, Countries in Focus, Semaine de la Critique, Si ei au fost NexT Generation, Festival Friends si sectiunii speciale Cristi & Otto, dedicata filmelor realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu, li se alatura Robert Bosch Stiftung si Best of Locarno – Leopards of Tomorrow, informeaza organizatorii festivalului.

Toronto, Tallinn si Montpellier sunt cele trei orase prezente in Festival Cities, celebre prin festivalurile de film pe care le gazduiesc. Occupations / Ocupatii, un scurt metraj din 2007, semnat Lars von Trier, este unul dintre filmele selectiei oferite de Festivalul de la Toronto. Cu o poveste incitanta - un om de afaceri francez nu poate sa taca din gura in timpul unei proiectii la Festivalul de Film de la Cannes, spre disperarea vecinului sau, faimosul regizor Lars von Trier – Occupations este unul din cele 33 de scurt metraje regizate de regizori faimosi, cuprinse in proiectul Chacun son Cinema, din cadrul Festivalului de la Cannes 2007, al carui scop a fost de a celebra cinema-ul cu ocazia implinirii a 60 de ani de existenta a festivalului de pe Croazeta.

Un alt titlu de top al selectiei Toronto este Manon sur le bitume/ Manon pe asfalt, o productie franceza din 2007, nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun scurt metraj in acest an. Filmul o are in centru pe Manon, o tanara care se indreapta spre intalnirea cu prietenul ei, intr-o frumoasa zi de primavara. Un accident o face sa isi reconsidere existenta si sa priveasca viata dintr-o noua perspectiva.

Festivalul de Scurt Metraj Worldwide CFC (WSFF) - Toronto este locul principal pentru difuzarea si promovarea scurt metrajelor in America de Nord si unul dintre cele mai importante festivaluri de scurt metraj din lume.

Festivalul de Animatie Animated Dreams si Festivalul de Film Studentesc Sleepwalkers din cadrul Festivalului de Film Black Nights din Tallinn vor prezenta un program special cu filme din selectiile oficiale ale anilor precedenti. Pentru a ilustra zicala ca Estonia este tara “unei mici-mari natiuni pasionate de animatie”, exista trei animatii estoniene foarte diferite incluse in acest program: Dialoguri, Casuta si Educatie Fizica.

Festivalul International al Cinematografiei Mediteraneene de la Montpellier este un loc de intalnire indispensabil tuturor celor care dau viata cinematografiilor din jurul Mediteranei. Obiectivul: descoperirea si sprijinirea filmelor din toate tarile Bazinului. Filmul italienesc L’Arbitro / Arbitrul – premiat recent la Festivalul de Scurt Metraj de la Clermont-Ferrand cu Mentiune Speciala a Juriului este unul din cele sase titluri din selectia Montpellier din cadrul NexT.

Belgia, Israel si Serbia sunt cele trei tari pe a caror productie de scurt metraj se concentreaza sectiunea Countries in Focus, se arata in comunicatul organizatorilor.

Una din sectiunile hit ale NexT-ului din acest an este new entry-ul Best of Locarno – Leopards of Tomorrow, o selectie de filme din programul sectiunii Leopards of Tomorrow. Spațiu al revelarii și descoperirii, care a gazduit primele filme regizate de Fatih Akin, Barbara Albert, Paul Thomas Anderson, Laurent Cantet, François Ozon, Andrea Staka, Roberta Torre și de mulți alții, aceasta secțiune competitiva de scurt metraj difuzeaza mai ales filme de ficțiune (cu o durata maxima de 40 de minute) ale unor regizori care n-au facut inca niciun lung metraj. In fiecare an aceasta secțiune are doua competiții: una internaționala si alta dedicata, in mod tradițional, filmelor tinerelor talente elvețiene.

In cadrul Robert Bosch Stiftung vor fi proiectate patru scurt si mediu metraje realizate cu sprijinul prestigioasei fundatii germane Robert Bosch. An de an, Robert Bosch Stiftung acorda trei premii de co-producție pentru tinerii cineaști germani și din Europa de Est și Sud-Est. Premiul este in valoare de 70.000 de euro pentru fiecare proiect selectat.

Cel mai recent scurt metraj al tanarului regizor Paul Negoescu, Renovare – selectionat la Festivalul de la Berlin 2009, va fi proiectat in cadrul sectiunii Festival Friends. Castigatorul Palme d’Or de anul trecut, Megatron, in regia lui Marian Crisan, Fata galbena care rade al regizorului Constantin Popescu Jr. sau O tigara aprinsa, in regia lui Andrei-Dan Staruiala, castigatorul Marelui Premiu la Festivalul Filmul de Piatra, sunt alte titluri din selectia Festival Friends.

Future Shorts, una dintre cele mai originale si importante marci de scurt metraje din lume, prezinta in cadrul NexT o selectie de noua scurt metraje, intre care se afla si Ver Llover / Sa privesti ploaia (Mexic, 2006), castigator al Palme d’Or-ului pentru scurt metraj in 2007.

Ziua de sambata, 4 aprilie, este dedicata filmelor realizate de Cristian Nemescu si Andrei Toncu, reunite intr-o sectiune denumita Cristi & Otto. De la California Dreamin’ (nesfarsit) la o selectie de 13 scurt si mediu metraje, unele in regia lui Cristi, altele a caror coloana sonora poarta semnatura lui Andrei si altele unde baietii au facut echipa, vor fi proiectate numeroase productii din filmografia celor doi. Filmul To Kill a Killer (SUA, 2004), un thriller de lung metraj, al carui soundtrack a fost realizat de Andrei Toncu, va fi proiectat, in premiera in Romania, tot sambata, de la ora 13.00, la Cinema Scala, in prezenta regizorului Ricardo Islas.

Anul acesta, Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj NexT se va desfasura in perioada 1 – 5 aprilie, cu proiectii la Cinema Scala, Cinemateca Eforie si seminarii la Orange Concept Store. Pretul unui bilet de intrare va fi de 6 ron, informeaza organizatorii. Studentii Facultatilor de Film se vor putea acredita la festival, pe baza carnetului sau legitimatiei de student si completarii unui formular special, ce va putea fi descarcat de pe www.nextproject.ro.