Sub semnul Hranei la Muzeul Taranului Roman va fi deschisa o noua sala denumita 'Hrana care leaga' si o expozitie temporara intitulata 'Hrana taraneasca'. Vernisajul va avea loc duminica de ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Noua sala intregeste expunerea permanenta a muzeului si este realizata de sectia de cercetare a muzeului, iar expozitia 'Hrana taraneasca', realizata de sectia de muzeografie va fi deschisa temporar, pana pe 29 septembrie, la sala 'Oaspeti'.

Organizatorii,propun doua discursuri muzeale diferite despre acelasi subiect, expozitia Hrana intampinand de la bun inceput o dificultate. Obiectul propriu-zis alterabil, in permanenta transformare rapida, isi pierde identitatea. Durabile sunt doar instrumentele cu care se prepara hrana, se conserva, se transporta etc. In schimb se pot figura sensurile sacrificiale ale hranei, solidaritatea celor care impart aceeasi hrana, distinctia majora intre vegetal si animal.

"Suntem ceea ce gandim, faptuim, vorbim, visam. Dar in substanta noastra vie, suntem ceea ce mancam. Ingerii nu mananca, se prefac doar. Noi suntem carne si sange de animal sacrificat, ne hranim prin violenta si moarte, suntem lapte de femeie, de oaie, de vaca, hrana dulce si blanda, suntem rod de plante ucise ca graul sau culese fara durere, ca marul si ciuperca. Suntem, simbolic vorbind, animalul ucis sau planta chinuita, ingropata, secerata, trecuta prin foc, materia martir care capata putere prin sacrificiu initiatic'.