Avand un metru latime (cand este deschisa), jumatate de metru inaltime si aproximativ 20 de kg, Tetraevangheliarul Paideia este, probabil, cea mai mare carte legata in ultimul secol in Romania. El reprezinta o replica post-moderna a primelor tiparituri din istoria noastra si este facut sa atraga atentia asupra destinului cartii in cultura actuala.

Directorul de distributie al Editurii Paideia, Mircea Barzoi, a declarat pentru HotNews.ro ca lucrul la aceasta opera de arta a durat nu mai putin de doi ani de zile. Desi pretul unui astfel de Tetraevangheliar este de 4.000 de euro, pana in prezent au fost comandate peste 15 exemplare, spune Mircea Barzoi.

Textul evangheliilor este cel agreat de BOR si urmeaza ordinea traditionala (Matei, Marcu, Luca, Ioan) avand 40 de foi cu miniaturi de epoca, intercalate potrivit; de asemenea textul poarta, la capete, frumoase gravuri ornamentale de secolul 17.



Dimensiunile sunt duse la extrem: deschis el are aproape un metru pe latime, jumatate pe inaltime si ceva mai putin de un sfert de metru la cotor; este legata in piele (cu insertii tot din piele) si brocart italian; hartia este facuta de mana, foaie cu foaie, ceea ce individualizeaza puternic exemplarul.

Tetraevangheliar
Foto: Hotnews
Inspiratia acestei opere a fost dusa pana la fapta de Ion Bansoiu, (fondator Paideia si profesor la Universitatea Bucuresti), dupa o munca lunga si frumoasa alaturi de pictorul Henry Mavrodin si de o echipa intru totul dedicata: redactorul Eugenia Petre si inginerul Ionut Ardeleanu-Paici pentru compunerea textului si prelucrarea grafica; a lucrat cu mana, aratand o pricepere plina de credinta legatoreasa de arta Irina Mirea asistata de maistru specialist Ion Nedea; cu mici operatii si contributii ingenioase au intervenit studentul in filosofie Bogdan Albei si intrepridul Dan Bodea (factor Paideia).

Vezi video cu momentele realizarii acestei opere