In literatura despre comunism s-a tot scris despre teroare, arestari, epurari, crime si foamete. S-a scris mult despre foametea din 1932-1933 din Ucraina, dar cata lume stie ca a mai fost o foamete, la fel de crunta, in Moldova - datorata nu secetei, cum se pretinde in documentele vremii, ci zelului autoritatilor comuniste - care a ucis peste 200 000 de oameni? Cartea foametei a jurnalistei Larisa Turea este o cartea-cheie in intelegerea a ceea ce s-a petrecut cu Basarabia in cei 68 de ani de cand ea a fost smulsa din trupul Romaniei Mari.

Cartea Larisei Turea vine sa umple acest gol, cu marturii cutremuratoare ale supravietuitorilor, documente si fotografii de arhiva. Desi lectura este aproape insuportabila, o data ce ai deschis cartea n-o poti lasa din mana, pentru ca totul pare scos dintr-un roman de groaza inabil exagerat. Numai ca e perfect autentic, iar fotografiile vin sa completeze imaginea.

Larisa Turea este jurnalist, critic de arta, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (cu sediul la Paris). Actualmente este seful sectiei relatii externe; secretar literar al Teatrului National „Mihai Eminescu“; colaborator al revistelor Timpul, Contrafort, Sud-Est cultural; fondator si redactor-sef al Gazetei Teatrului National.

Cartea foametei aparuta la Chisinau in 1991 este in curs de aparitie la editura Curtea Veche.