Nicolaus Cusanus, considerat de Mircea Eliade drept una din figurile cele mai complexe si captivante din istoria crestinismului, este autorul celor doua volume, Pacea intre religii (De pace fidei) si Despre Dumnezeul ascuns (De Deo abscondito) care se numara intre cele ami recente aparitii ale editurii Humanitas.

Pacea intre religii(De pace fidei) este tradusa din limba latina de Wilhelm Tauwinkl si prefatata de Anca Manolescu.

Despre Dumnezeul ascuns (De Deo abscondito) este tradusa din latina de Bogdan Tataru-Cazaban

Potrivit editurii, in 1453, la caderea Constantinopolului sub turci, Nicolaus Cusanus, teolog, savant si filozof mistic, scrie - drept reactie - micul tratat de armonizare a religiilor. In pragul varstei moderne, Cusanus reformuleaza cu indrazneata prospetime, ba chiar cu un "extremism provocator", vechea idee de intelepciune, pe care o trece mai departe intr-o "noua Europa" ce va avea in curand de infruntat din plin tema diversitatii: religioase, etnice, culturale.

Eruditul german s-a nascut in 1401 si a murit in 1464 lasand in urma sa o opera continand conceptia sa despre lume. In operele lui, Nicolaus Cusanus aduce un spirit nou, spiritul Renasterii. Este un mare umanist ce face trecerea de la filosofia medievala la aceea moderna. Nicolaus Cusanus ramane una din cele mai importante personalitati in cultura europeana a secolului al XV-lea.