La mai putin de jumatate de an de la publicarea in limba romana a Mostenitoarei tarimului pierdut – romanul pentru care Kiran Desai a fost recompensata cu prestigiosului Man Booker Prize in 2006 – Polirom traduce cartea de debut a scriitoarei, informeaza editura. Este vorba despre Zarva in livada de guave, un roman la aparitia caruia Salman Rushdie exclama: „Kiran Desai este o scriitoare exceptionala!”.

Recomandarea plina de entuziasm pe care i-o facea Rushdie in 1998 avea sa fie confirmata opt ani mai tirziu, cind Kiran Desai a fost recompensata, pentru cel de-al doilea roman al sau, cu prestigiosul Man Booker Prize, devenind astfel, la numai 35 de ani, cea mai tinara cistigatoare a acestui premiu pentru care mama ei a fost nominalizata in trei rinduri, fara insa a-l obtine vreodata. Kiran Desai, fiica celebrei scriitoare indiene Anita Desai. Nascuta in India in 1971, Kiran Desai a plecat la varsta de 14 ani in Anglia iar un an mai tarziu s-a mutat impreuna cu familia in SUA. Primul sau roman, Hullabaloo in the Guava Orchard (Zarva in livada de guave; Polirom, 2008), publicat in 1998, a fost primit extrem de favorabil de critica literara internationala. In 2006, cel de-al doilea roman al sau, The Inheritance of Loss (Mostenitoarea tarimului pierdut; Polirom, 2007), a obtinut prestigiosul Man Booker Prize.

Astazi, Kiran Desai este una dintre cele mai apreciate si mai traduse tinere scriitoare din intreaga lume.

Saptamanalul Harper’s Bazaar aprecia romanul Zarva in livada de guave drept „o minunata parabola despre forta destinului si natura relatiilor de familie".

Zarva in livada de guave (1998) face dovada unui talent confirmat pe deplin de evolutia ulterioara a carierei sale. Naratiunea plina de umor, savoare si exotism urmareste traiectoria haotica a destinului lui Sampath Chawla si transformarea sa neasteptata dintr-un marunt functionar in gurul din arborele de guava. Desi nascut sub auspicii favorabile, Sampath se pomeneste, din cauza lipsei de ambitie si a firii sale distrate, intr-o fundatura a vietii. Dupa ce strica, printr-un dans obscen, petrecerea de nunta a fiicei sefului sau, Sampath fuge de acasa si se retrage in padure, alegindu-si drept salas un arbore de guava. Gresit interpretat, gestul sau ii atrage peste noapte nenumarati adepti, care se aduna sa-i asculte predicile. Insa lucrurile iau o intorsatura proasta atunci cind tovarasele lui Sampath, maimutele, dau in patima bauturii si incep sa terorizeze orasul. In curind, paradisul linistit al lui Sampath se transforma intr-un infern in care zarva si harmalaia sint la ele acasa.