Volumul Istoria jurnalismului si a publicitatii in Romania semnat de Marian Petcu este landat luni, 21 ianuarie la Iasi. Evnimentul de lansare are loc in cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi cu ocazia prelegerilor cu tema „Relatiile publice – inginerie de legitimare in spatiul public”, unde Marian Petcu va sustine prelegerea cu titlul: „Traditii ale istoriei jurnalismului in Romania”.

Aparitia rubricilor de fapt divers, a ilustratiei, dar si fenomene precum santajul de presa sau agresiunile (atit ale cititorilor, cit si ale jurnalistilor asupra altor jurnalisti) sint doar citeva dintre temele acestei remarcabile sinteze a evolutiei jurnalismului in Romania. Sectiunile dedicate inceputurilor publicitatii, realizate aproape exclusiv prin presa scrisa si, mai tirziu, la radio, ca si istoriei relatiilor publice si birourilor de presa intregesc imaginea retrospectiva asupra mass-mediei romanesti si a schimbarilor si continuitatilor ce au caracterizat-o, informeaza editura Polirom care a editat cartea.

Din cuprins: Intimplari cu ziaristi morti si raniti. Scurta istorie a agresiunilor din presa • „Piratii condeiului”. Despre escrocherie si santaj in presa romana • Originile faptului divers • Aparitia ilustratiei in presa din Romania • Palatele presei romane • Originile publicitatii in Romania • Traditii ale invatamintului publicitar • Relatiile publice si evolutia lor in Romania

Marian Petcu este licentiat in jurnalism si doctor in sociologie. Din anul 2002, conferentiar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti. Este redactor-sef al periodicelor Revista Romana de Jurnalism si Comunicare si Revista Romana de Istoria presei, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Istoria Presei. A lucrat ca reporter in cadrul Televiziunii Romane, a fost secretar general de redactie la cotidianul Seara si saptaminalul Formula As, redactor-sef la revista Zig-zag si director al Agentiei de publicitate Topaz. Este membru al Societatii Ziaristilor din Romania (1993), al Organizatiei Internationale a Jurnalistilor (1993), al Uniunii Internationale a Presei si Jurnalistilor de Limba Franceza (1995) si al Asociatiei Sociologilor din Romania (1997). Dintre volumele publicate, mentionam: Sociologia mass media, O istorie ilustrata a publicitatii romanesti, Istoria presei romane (antologie), Jurnalist in Romania – istoria unei profesii, Cenzura in spatiul cultural romanesc (coord.). De acelasi autor, la Editura Polirom a aparut Puterea si cultura. O istorie a cenzurii (1999).