Tinerii muzicieni români Ioana Cristina Goicea (vioara) şi Radu Costin Filipoiu (pian) sunt invitaţii Festivalului „Vara Magică” la Ateneu, pe data de 10 august, manifestarea continuând tradiția de a aduce în fața publicului cei mai talentaţi tineri muzicieni români.

Recital Goicea-Filipoiu, la Ateneul RomanFoto: Afis

Aflați în plină formă, înaintea unor importante concursuri internaționale, cei doi protagoniști promit un recital cameral de clasă internațională care va cuprinde J.S. Bach - Ciaccona din Partita a ll-a în re minor BWV 1004, L.van Bethoven – Sonata nr. 6 în La major op. 30, George Enescu - Sonata a lll-a “în caracter popular românesc” op. 25, Henri Wieniawski – Variaţiuni pe o temă originală, op. 15.

Lanto Communication organizează a cincea ediţie a Festivalului “Vara Magică” la Ateneul Român din Bucureşti între 13 iulie şi 24 august 2016, concertele fiind organizate în fiecare săptămână şi având pe afiş Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra Sinfonietta si Orchestra Junior, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini.

Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare pe www.bilete.ro şi la casa de bilete a Ateneului Român tel. 0733.612.948

Ioana Cristina Goicea

În septembrie 2013, cunoscuta revistă The Strad titra “Violonista română Ioana Cristina Goicea câştigă Concursul Brahms din Pörtschach, Austria”. Acestuia i s-a adăugat premiul special al publicului precum și invitația de a interpreta concertul pentru vioara și orchestră de Johannes Brahms op. 77 la Tokyo, sub bagheta dirijorului Yuki Miyagi și alături de orchestra „Kunitachi Symphoniker" la Tokyo.

Ioana Cristina este, de asemenea, laureata prestigioaselor concursuri Fritz Kreisler (Viena), Michael Hill (Noua Zeelandă), ACM Trio di Trieste Chamber Music Competition (duo vioară – pian împreună cu pianistul Andrei Banciu), precum și câștigătoarea concursurilor Andrea Postacchini și Kloster Schönthal.

Ioana Cristina Goicea s-a născut în București, în 1992, într-o familie de muzicieni. A studiat de cu profesorii Mariana Sîrbu, Ștefan Gheorghiu, Petru Munteanu, iar în prezent urmează cursurile de Master ale Universității de Muzică din Hanovra cu prof. Krzysztof Wegrzyn.

Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solistă cu numeroase orchestre: Südwestdeutsche Philharmonie, Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Naţională de Tineret, Lüneburger Bachorchester, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Ansamblul Concertino, Euro Symphony SFK, Filarmonica de Stat Chisinau precum si cu toate orchestrele simfonice din Romania.

A colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Cristian Macelaru, I. Ionescu-Galaţi, Christian Badea, Tiberiu Soare, Ovidiu Balan, Janko Zsolt etc. Tânăra violonistă a susţinut concerte și recitaluri solo în săli de renume precum: Ateneul Român, Wiener Konzerthaus, St. Martin-in-The-Fields, Hamburger Rathaus și Palais Esplanade Hamburg, Heidelberger Stadthalle și a participat la prestigioasele festivaluri: Schleswig-Holstein, Mecklenburg Vorpommern, Hamburger Kammermusikfest, Mendelssohn Tage Leipzig, Heidelberg Frühling, Lüneburger Bachwoche.

Ioana Cristina Goicea cântă pe o vioară „Gianbattista Guadagnini” (Parma, 1761), oferită de fundația Deutsche Stiftung Musikleben (Hamburg) și este sprijinită de fundația Gertrud und Hellmut Barthel.

Radu Costin Filipoiu

Nascut in 1979 la Bucuresti, Costin Filipoiu a inceput studiul pianului cu profesoara Liana Lungu, apoi a urmat cursurile de pian la Liceele de muzica “George Enescu” si “Dinu Lipatti” cu profesorii Constantin Nitu si Sorina Dobrescu, obtinand in aceasta perioada numeroase premii la concursurile nationale, inclusiv un Premiu special la Concursul International “Jeunesses Musicales” - 1998.

Între anii 1998-2003 a urmat cursurile de pian la "Universität der Künste" din Berlin, la clasele profesorilor Martin Hughes şi Rainer Becker. Intre anii 2003-2007 a urmat studii aprofundate de pian la "Musikhochschule "din Lübeck, clasa prof. Konstanze Eickhorst. In anul 2005 a castigat la concursul din Bremen un premiu special. Intre anii 2007-2009 a urmat cursurile "Meisterklasse" de pian la "Hochschule für Musik" din Nürnberg, clasa prof. Bernhard Endres.

A participat la cursuri de maiestrie cu profesorii Hans Leygraf, Günter Ludwig, Dana Borşan, Anatol Ugorski, Anne Queffelec , Konstanze Eickhorst, Wolfgang Manz si Julia Goldstein-Manz, Aquiles Delle Vigne, Peter Feuchtwanger si Dan Grigore (cursuri de pian), Walter Levin, Stephan Picard (cursuri de muzica de camera), Dietrich Fischer-Dieskau, Siegfried Jerusalem, Axel Bauni (cursuri de Lied) .

Din anul 1993 a urmat cursuri de interpretare si analiza muzicala cu profesorul Dinu Ciocan (Universitatea Nationala de muzica din Bucuresti), care i-a fost mentor in formarea sa muzicala. A concertat alaturi de Orchestrele Simfonice ale Filarmonicilor “George Enescu” din Bucuresti si “Mihail Jora” din Bacau si de Orchestra Nationala Radio din Bucuresti.

A susţinut recitaluri în Bucuresti, Berlin, Hamburg, Lübeck, Bayreuth, Leck, Glücksburg, Namedy, etc. A activat in seria de concerte organizata de fundatia "Live-Music-Now" din nordul Germaniei. Din anul 2009 preda ca profesor asociat la “Hochschule für Musik” Nürnberg intre altele la clasele profesorilor Siegfried Jerusalem si Dorin Marc. In prezent urmeaza studiile doctorale la clasa prof. Dana Borsan.