Trei recomandari: Dino Buzatti, Robert L. Heilbroner, Caius Dobrescu

Pretul unei carti noi, intr-o librarie, te poate scutura binisor. Te apropii, iei romanul/eseul/albumul apetisant de pe raft si simti fiorul de 220, cu un capat in portofel si cu celalalt infipt adanc in facultatea de judecare. Cate carti noi-noute de 30-60 RON poti cumpara dintr-un salariu mediu pe economie, intr-o luna? Depinde de gusturile personale si de prioritatile existentiale, de gaurile din palton si de cele din curea, insa, oricata celuloza ar contine meniul preferat, raspunsul e: putine.

Daca luna e si cea a cadourilor si viata v-a fost binecuvantata cu niscaiva prieteni cu veleitati intelectuale, fiorul se transforma in migrena. Totusi, nu disperati: exista, in orice librarie sau anticariat care se respecta un raft cu carti la reduceri. Autori si titluri de prima mana, intre 3-5 RON. Va propun trei nume: Dino Buzatti, Robert L. Heilbroner, Caius Dobrescu.

Sau vi se pare ca, pentru simplu fapt ca a ajuns pe masa cu reduceri, un autor nu face, in mod necesar, mai mult de doi bani?! Daca va veti apropia, totusi, de aceasta masa, veti avea cateva surprize si veti iesi, intr-un fel sau altul, in castig. Singurul dezavantaj e ca pe ea nu veti descoperi titluri foarte noi. Pentru a primi o eticheta de pret de 1 euro, o carte trebuie sa astepte un an, doi, uneori mai mult. Sa stea ascunsa pe rafturi si sa se fereasca de clienti.

Poate ca in fata ei s-a infipt vreo capodopera a unui autor-fetis, poate ca zalele vreunui razboinic al luminii i-au orbit pe cititori sau poate ca editura a uitat, pur si simplu, sa se ocupe de promovare. Pentru a scapa de ramasitele tirajului, aceeasi editura va recurge, in final, la solutia mesei de discount. Ceea ce pe dumneavoastra nu poate decat sa va faca fericiti.

Cartile pe care vi le propun au preturi cuprinse intre 2.99 si 5 RON, au trecut prin multe si sclipitoare facultati de judecare si pot fi gasite, inca, in librarii.

Dino Buzzati, "Barnabo, omul muntilor. Secretul Padurii Batrane", Traducere de Anca Giurescu, Editura Polirom, 2003 (3.99 RON)

Dino Buzatti la discount?! Piata capitalista a cartii a luat-o razna de tot. in Padurea Batrana, insa, duhurile inchise in copaci isi vad de existentele lor nepasatoare, vanturile isi canta baladele triste iar Colonelul Procolo pune la cale sa ia in stapamnire duhurile si vanturile si sa-si asasineze nepotul, un orfan de doisprezece ani. Vantului Matteo ii spune, pur si simplu, c-ar fi bine ca baietelul sa sufere un accident, iar duhurilor le porunceste sa-i adune, in fiecare zi, vreascurile cazute din copaci.

Animalele tin sfaturi, zvonurile se raspandesc printre crengile Padurii, Valea intreaga asculta stirile purtate de Evaristo, rivalul direct al lui Matteo, iar colonelul Procolo sta de vorba cu umbra sa. Ce mai e si bazaconia asta, veti intreba. O fantezie, un mit, uneori trist, alteori dramatic, cateodata etic si reflexiv, de multe ori tulburator si duios. Daca, la iesirea din padure, va veti trezi adanc si definitiv impregnati de spiritul prozei lui Dino Buzatti, va recomand si antologia „Cele mai frumoase povestiri”, tot de pe masa cu reduceri.

Robert L. Heilbroner, "Filozofii lucrurilor pamantesti". Traducere de Dorin Stanciu, Editura Humanitas, 2005 (5 RON)

Daca Buzatti colinda alaturi de duhurile padurii, atunci cand nu alerga de colo-colo ca reporter, Robert L. Heilbroner ar fi trebuit sa se pregateasca mai bine pentru confruntarea cu accidentele economiei de piata. Ca economist, cercetator, profesor si autor a 20 de carti de economie, Heilbroner ar fi putut sa anticipeze capcanele capitalismului juvenil, est-european. „Filozofii lucrurilor pamantesti” (prima editie a aparut in 1953) este cel mai cunoscut eseu al sau, din care, numai in America si in Anglia, s-au vandut 4 milioane de exemplare.

Cartea – o istorie a capitalismului plus o serie de portrete a teoreticienilor sai, cu operele lor fundamentale – este al doilea best-seller pe teme economice, ca numar de exemplare vandute, din lume. Balcanici si proaspat iesiti din totalitarism cum suntem, ne hipnotizeaza, inca, lucrurile inalte, ceresti. Cam asta spune si teoria lui Heilbroner.

Economistii si interesul pentru lucrurile comerciale, pamantesti n-au existat pana de curand; ele au aparut abia in zorii capitalismului. Credeti ca goana dupa profitul personal al omului e veche de cand lumea, ca, intr-un fel sau altul, banii, avutia si piata vin de pe vremea faraonilor? Gresit! Ele au luat nastere foarte tarziu, in urma unei revolutii indelungate, care, in Europa de Vest, a prins contur abia in secolul al XVIII-lea. Pana atunci, goana dupa profit era un lucru imoral iar negustorii n-aveau voie sa se plimbe cu colete inestetice pe strada.

Odata cu piata libera si cu sfarsitul vechii lumi nobiliare, filosofia inalta s-a mai imblanzit si a cedat ceva spatiu si unor probleme mai mundane. Primul mare filosof al economiei a fost Adam Smith (1723-1790). Urmeaza, in tabelul cronologic al lui Heilbroner, pastorul anglican Thomas Malthus, omul de afaceri unitarian David Ricardo, Karl Marx, Thorstein Veblen, John Maynard Keynes, pana la universitarul american Joseph Schumpeter.

Portretele sunt vii, anecdotice, atitudinea fata de figurile tutelare ale economiei politice e usor ireverentioasa, fapt care sporeste farmecul ansamblului. Lucrarile de referinta ale domeniului sunt prezentate intr-un limbaj accesibil, relaxat, ceea ce nu inseamna ca demersul academic al lui Heilbroner e mai putin serios.

Sau ca pretentiile acestuia sunt mai mici. Nu e numai istorie, e si filosofie, si sociologie in aceasta carte. Marii economisti nu sunt doar prezentati, ci si comentati, inganati, persiflati. Robert L. Heilbroner adauga, mereu, perspectiva sa, ofera propriile raspunsuri, de la inaltimea celei de-a doua jumatati a secolului XX, la intrebari care-i suparau pe Smith, Malthus si Marx. Cine va castiga pana la urma, capitalismul sau socialismul? Un lucru e sigur: capitalismul e mai bun, ca solutie de supravietuire a omenirii, decat traditia si ucazul, decat castele sociale si sistemul autoritar.

Caius Dobrescu, "Semizei si rentieri", Editura Nemira, 2001 (2.99 RON)

De Marx si Schumpeter se izbeste si Caius Dobrescu, intr-un eseu cu o miza foarte ambitioasa. Prozatorul si eseistul brasovean vrea sa afle, pe de o parte, daca burghezia moderna nu se intampla sa fie schizoida si conflictuala chiar in esenta ei si, pe de alta parte, daca arta si artistii marsaluiesc intr-adevar alaturi de aceasta armata schizoida. Nu cumva o ataca si-o erodeaza, la randul lor, din afara?

Schumpeter e citat intr-o chestiune de mitizare/demitizare a burgheziei: lumea veche ar fi, in ceea ce priveste capacitatea de a guverna pe termen lung, mai eficienta decat lumea noua. Poate burghezia sa tina fraiele puterii, la fel de bine ca nobilii feudali? Joseph Schumpeter crede ca nu. Seniorul feudal era un soi de semizeu, inconjurat de o aura mistica si capabil sa emane, prin toti porii, autoritate, sa porunceasca oricand si oricui.

Comerciantul burghez e puternic doar in biroul sau. Odata iesit in strada, nu sperie nici o musca, cumpara, cel mult, sprijinul nesigur al vreunui mercenar sau jurnalist si, neputincios, prefera sa nu auda de politica.

Bineinteles, Caius Dobrescu nu e de acord cu Schumpeter si propune o viziune elaborata si originala asupra conflictelor burghez-feudal, burghez-burghez si burghez-artist. Stilul e sintetic si riguros, bibliografia academica e bogata si se bazeaza, in mare parte, pe surse occidentale. Demonstratiile alambicate, pline de concepte si abstractiuni, va vor gratifica nu doar prin niste concluzii clare, ci si printr-o parere excelenta despre propriul dumeavoastra IQ, pe durata intregii lecturi.

Ulterior, Caius Dobrescu si-a defulat ticurile si deprinderile academice intr-o monumentala si falsa „Teza de doctorat”, aparuta anul acesta la Editura Polirom. E insa vorba de o carte al carui pret se situeaza in partea de sus a categoriei 30-60 RON. Va recomand exercitiul academic originar – s-ar putea sa fie, pe alocuri, mai usor de citit.