Balerina Alina Cojocaru anunta ca nu va dansa duminica in spectacolul "Manon" al Baletului Operei Nationale (ONB), in care fusese anuntata in rol titular deoarece, din cauza conflictului dintre coregraful Johan Kobborg, directorul artistic al baletului ONB, si fostul director interimar al ONB - Tiberiu Soare - nu a putut repeta, transmite Agerpres.

Balerina Alina Cojocaru: Photo Charlotte MacMillanFoto: Opera Nationala Bucuresti

"Asteptam cu nerabdare sa dansez in 'Manon' maine, alaturi de Friedemann Vogel. Dupa ce am vazut primele doua reprezentatii ale acestui spectacol, doream foarte mult sa ma alatur echipei acestei productii", a scris artista pe pagina sa oficiala de Twitter.

Totusi, spune ea, tensiunile de la ONB de saptamana aceasta au impiedicat-o sa se pregateasca pentru reprezentatie.

"Din nefericire, evenimentele din zilele trecute au facut sa imi fie imposibil sa repet si din pacate maine nu voi putea interpreta acest rol. As vrea sa le multumesc tuturor pentru sprijinul si increderea in aceasta companie. Imi pare rau ca imi dezamagesc publicul. Si eu sunt dezamagita ca nu pot dansa maine, dar situatia curenta a facut ca acest lucru sa imi fie imposibila. Astept cu nerabdare urmatoarele mele spectacole pe aceasta scena", a adaugat artista.

Ministrul Culturii a anuntat sambata, pe pagina sa oficiala de Facebook, ca Johan Kobborg a acceptat postul de director artistic al Baletului Operei Nationale Bucuresti si apreciaza ca "Opera are la conducere pe cei mai buni profesionisti".

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a anuntat vineri ca i-a propus lui Vlad Conta sa preia postul de director general interimar al Operei Nationale din Bucuresti, urmand ca Tiberiu Soare sa ocupe functia de director adjunct.

Dirijorul Tiberiu Soare a fost numit pe 4 aprilie director general interimar al ONB. O zi mai tarziu, coregraful Johann Kobborg anunta pe contul sau de Twitter ca nu se mai regaseste pe site-ul Operei Nationale cu functia de director artistic al baletului - atributie ce i-a fost conferita, in mod oficial, la finalul anului 2013. "Am doar iubire pentru dansatori. Visez ca intr-o zi ma voi intoarce si voi completa tot ce am inceput", a scris atunci Kobborg.

In replica, Tiberiu Soare a declarat ca gestul de a retrage functia celebrului balerin nu inseamna ca ONB renunta la serviciile acestuia, ci ca aceasta titulatura nu exista, in fapt, Kobborg avand un contract de colaborare cu Opera, in calitate de artist.

Potrivit ONB, "schimbarea ce a intervenit pe site-ul oficial al Operei Nationale Bucuresti are la baza faptul ca titulatura de 'Director Artistic Balet' nu este prevazuta in schema institutiei, Kobborg figurand ca balerin angajat si detinand, conform unui contract de colaborare, si unele atributii de coordonare in cadrul Departamentului Balet al Operei".

Kobborg a fost sustinut de numerosi artisti, inclusiv de balerina Alina Cojocaru. "Voi urca pe scena Operei Nationale Bucuresti doar sub managementul care a creat acest balet, un balet pe care publicul il iubeste, cu (Johan - n.r.) Kobborg ca lider al nostru", a scris miercuri Alina Cojocaru, pe pagina sa de Twitter.