Recital extraordinar al pianistului Andrei Vieru, la Paris

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 7 decembrie 2015, 10:25 Actualitate | Cultură

Concert Andrei Vieru la Paris
Foto: ICR
În cinstea Zilei Naţionale a României, ICR Paris prezintă publicului parizian, pe 9 decembrie 2015, recitalul excepţional al pianistului Andrei Vieru, într-unul dintre locurile fabuloase destinate evenimentelor importante – Espace Pierre Cardin, situat în imediata apropiere a bulevardului Champs-Élysées, a Pieţii Concorde şi a Palatului Élysées.

Recitalul include lucrări de Johann Sebastian Bach – Partita nr. 6, Preludiu şi fugă, de Anatol Vieru – Din lumea copiilor, sau Alexander Scriabin – Sonata nr. 9.

Andrei Vieru s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni : tatăl său este compozitorul Anatol Vieru, iar mama sa muzicologul Nina Vieru. Si-a făcut studiile la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fiind unul dintre elevii străluciţi ai pianistului Dan Grigore. A urmat de asemenea cursuri cu Carlo Zecchi la Salzburg și Lev Naoumov la Moscova. Din 1988, Andrei Vieru trăieşte în Franţa, unde şi-a făcut debutul artistic, remarcat de presă, la Marele Auditorium al Radio France. Primul său album înregistrat în Franţa se bucură de înalte aprecieri din partea revistelor Monde de la Musique, Répertoire etc. Albumul este desemnat de Radio Europe 1 şi Le Monde drept « discul anului ». Foarte curând, Andrei Vieru devine interpretul recunoscut al marilor opere ale lui Bach. Pianistul a înregistrat numeroase alte albume, salutate cu acelaşi entuziasm de presă (Variaţiunile Diabelli, Variaţiunile Gildberg, Clavecinul bine temperat, Tablouri dintr-o expoziţie, Sacre du Printemps). A primit premiul Nadia şi Lili Boulanger, decernat de Académie des Beaux-Arts. Andrei Vieru este de asemenea scriitor de expresie franceză şi matematician. A publicat numeroase articole în Nouvelle Revue Française, Le Magazine Littéraire, Cahiers de l'Herne, Idei în dialog, Dilema, Observator Cultural.

În 2007, Vieru publică Ecleziastul vesel (Le gai Ecclésiaste, editura Seuil), o culegere de eseuri şi pamflete salutate de presa franceză, care compară puritatea limbajului său cu cea a lui Cioran.

În perioada 2005-2011, Andrei Vieru se consacră cercetărilor în domeniul matematicii, studiind Teoria sistemelor dinamice şi Teoria numerelor.

Ïn 2013, la editura Grasset apare a doua sa carte, Elogiul vanităţii (Éloge de la vanité). Presa franceză îl compară cu La Rochefoucauld, Chamfort, Madame du Deffand şi Cioran, fără a uita alţi români care au marcat literatura secolului XX, cum ar fi Benjamin Fondane (B. Fundoianu), Gherasim Luca, Eugen Ionesco sau Paul Celan. Pentru acest ultim volum, Andrei Vieru primeşte premiul Casanova, acordat de către Fundaţia Pierre Cardin unui European care scrie direct în franceză.

Evenimentul este organizat de ICR Paris cu susţinerea Ambasadei României în Franţa şi deschide o serie de evenimente de anvergură organizate de ICR Paris în luna decembrie : proiecţia specială, în premieră franceză, a filmului Comoara de Corneliu Porumboiu, eveniment organizat în cinstea Zilei Naţionale a României pe 10 decembrie şi Festivalul filmului românesc de la Paris « Le Paris du cinéma roumain », care se va desfăşura în perioada 11-15 decembrie.


Citeste mai multe despre   [P] Apeluri pentru expresii de interes pentru finantarea IMM-urilor prin Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate

Fondul-de-fonduri pentru Competitivitate va finanta intreprinderi mici si mijlocii cu pana la 59,3 milioane euro, suma alocata din Programul Operational pentru Competitivitate 2014-2020, cofinantat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Programul a fost lansat in septembrie 2016 de catre Fondul European de Investitii si Guvernul Romaniei pentru a accelera accesul la finantare IMM-urilor inovatoare romanesti, prin intermediul unor intermediari financiari (institutii financiare cum ar fi banci sau manageri de fond).

409 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version