Festivalul International de Literatura de la Bucuresti (FILB) va fi prezentat in cadrul Festivalului de la Edinburgh, cel mai semnificativ eveniment de acest gen din intreaga lume.

Despre cele 7 editii ale FILB si istoria proiectului va vorbi la Edinburgh, pe 24 august, Oana Boca Stanescu unul dintre cei 3 membri fondatori:

​​

„Festivalul de la Edinburgh este un «training» necesar, pe care, ​intr-o lume ideala, orice manager cultural ar fi bine sa-l parcurga. Sint o norocoasa ca am sansa de a incerca sa inteleg cum e posibil sa gestionezi prezenta a peste 30.000 de artisti din peste 70 de tari​ ​in cadrul unui singur proiect. Apoi, ma bucur ca am ocazia sa aflu, la fata locului, mai multe despre spatiul literar britanic, zona ​culturala dinspre au sosit cei mai multi invitati ai FILB de-a lungul celor 7 editii. Iar faptul ca voi prezenta public, la Edinburgh, micul nostru festival, asta mi se pare aproape ireal!” (Oana Boca Stanescu)

Alaturi de organizatori de festivaluri literare din Columbia, Palestina sau India, Oana Boca se numara pe lista celor 11 manageri culturali selectati sa participe la editia din acest an a Festivalului de la Edinburgh, in cadrul „Momentum”, Programul Delegatilor Internationali din cadrul Festivalurilor din Edinburgh, realizat de British Council Scotia in parteneriat cu Festivals Edinburgh si Creative Scotland, cu sprijinul Primariei orasului Edinburgh, Event Scotland si guvernului scotian. Institutia care a inscris proiectul in competitie si care sustine deplasarea Oanei Boca Stanescu in Scotia este British Council Romania, unul dintre cei mai importanti parteneri ai FILB de-a lungul timpului.

De-a lungul celor 7 editii, FILB a prilejuit iubitorilor de literatura din capitala intilnirea cu 76 de scriitori din 23 de tari, nume de prima marime ale literaturii contemporane.

In urma cu doua luni, cea de a VII-a editie a Festivalului International de Literatura de la Bucuresti (FILB) a fost recompensata cu Premiul al II-a la sectiunea „Arta si Cultura” in cadrul Galei Societatii Civile, editia cu numarul XIII.

Festivalul International de Literatura Bucuresti – „FILB” – este astazi cel mai important festival independent international de literatura din Romania. Un proiect initiat in 2008, FILB incerca sa rescrie harta culturala a Europei, prin intilniri, ce includ lecturi publice, dezbateri si dialog – „Re-Writing the Map of Europe”, acesta este sloganul festivalului. Diversitatea este conceptul ce sta la baza teoretica a intilnirilor, intentia noastra fiind aceea de a deconstrui ideea preconceputa ca un trecut asezat sub circumstante istorice asemanatoare va da nastere unor produse culturale identice. Scriitorii invitati la Festival rescriu granitele unui trecut comun, si o fac intr-o Europa care e in plina rescriere. Editia din 2014 a FILB a reprezintat cea mai importanta etapa din istoria Festivalului: a fost editia cei mai multi scriitori invitati – 19 autori, de pe 3 continente si 10 tari: Brazilia, Palestina, Malta, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Ungaria, Elvetia, Republica Moldova si Romania. Editia cu numarul 7 a reunit, in mod simbolic, 7 evenimente, fiind prima care a inclus, pe linga evenimentele dedicate literaturii mainstream, si evenimente dedicate literaturii SF & F. De asemenea, in cadrul FILB 7, British Council Romania a gazduit o seara literara dedicata literaturii SF, avindu-i ca invitati pe Paul McAuley si Richard K. Morgan, evenimentul transmis online, o noutate, atit din punctul de vedere al tematicii dezbaterilor, cit si al faptului ca evenimentul a fost accesibil inclusiv publicului din afara Bucurestiului.

Festivalul International de Literatura de la Bucuresti (FILB) este un proiect organizat sub umbrela Asociatiei Headsome Communication, echipa organizatorica din prezent reunindu-i pe: Bogdan-Alexandru Stanescu, Vasile Ernu, Oana Boca si Ioana Gruenwald.

Festivalul de la Edinburgh – prima editie coordonata de irlandezul Fergus Linehan – se deruleaza anul acesta intre 7 si 31 august, cuprinzand aproximativ 150 de evenimente teatrale, muzicale, literare, de strada si de interior, desfasurate in mai toate spatiile culturale si publice din capitala scotiana si avind pe afis nume si companii de prim rang din intreaga lume.

Oana Boca Stanescu este manager cultural si consultant in comunicare, cu o experienta de 13 ani, fondatoarea Headsome Communication, prima agentie de comunicare din Romania specializata in proiectele de promovare a lecturii.