Intre 23 mai și 10 iunie, Teatrul „Luceafărul” din Iași efectueaza cel mai amplu turneu de teatru pentru copii organizat în Spania. Teatrul ieșean va prezenta două dintre producțiile sale, respectiv „Capra cu trei ieziˮ și „O harababură!” intr-un numar de 16 reprezentatii in 10 orase din regiunile Țara Bascilor, Andaluzia, Comunitatea Madrid și Aragon.

Turneul are loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului si este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Teatrul „Luceafărul” din Iași.

Spectacolul „Capra cu trei iezi”, versiune scenică a cunoscutei poveşti a lui Ion Creangă, reface atmosfera satului de odinioară atât sub aspect scenografic, cât şi în planul sonorităţilor. Ideea realizatorilor este să readucă în atenţie jocurile şi jucăriile de altădată ale copiilor, prin utilizarea unor materiale şi practici specifice tradiţiilor folclorice româneşti.

„O harababură!” pornește de la una dintre lucrările pentru scenă ale lui Ion Sava, „o pantomimă cu zgomote”, transpusă într-un spectacol nonverbal în care întâmplările sunt spuse prin alte mijloace artistice decât cuvintele; conform indicațiilor autorului, sunt utilizate onomatopeele, măştile, pantomima, mişcarea scenică, dansul, muzica și eclerajul. Povestea artistului care nu este înţeles de cei din jur (personificaţi, ca în fabule, de exemplare din regnul animal) e foarte actuală. La ediția din 2012 a World Festival of Puppet Art din Praga acest spectacol a fost recompensat cu Premiul pentru cea mai bună creaţie artistică, iar actorul Emanuel Florentin, cu Premiul pentru cel mai bun actor.

În localitatea Binéfar, unde se desfășoară Festivalul de Marionete și Imagine Animată „Imaginariaˮ, în perioada 8 – 14 iunie, cele două producții ale Teatrului „Luceafărulˮ vor fi prezentate în cadrul programului ofical, reprezentațiile având loc în datele de 8 și 9 iunie.

Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” din Iaşi, care aniversează anul acesta 65 de ani de existență, participă la festivaluri naţionale şi internaţionale de prestigiu şi organizează la rândul său Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, ajuns acum la ediţia a VIII-a.