Joi, 12 martie 2015, ora 17.00, la sediul Institutului Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38) va fi lansat volumul Golem. Mit si spectacol cu regizorul Alexander Hausvater, coordonat de Liana Cojocaru. Cartea va fi prezentata de Irina Cajal, subsecretar de stat in Ministerul Culturii si Patrimoniului National, de Horia Garbea, presedintele Filialei Bucuresti Dramaturgie a USR, conf. dr. Felicia Waldman si de criticul de teatru Liana Cojocaru.

Lansare de carte: GOLEMFoto: ICR

Lucrarea bilingva (romana-engleza), aparuta la Editura Institutului Cultural Roman in 2014, are ca punct de plecare spectacolul Golem, pus in scena de Alexander Hausvater la Teatrul National din Iasi, care ofera o experienta teatrala unica despre un univers dominat de mituri si gandire magica, avand in centru golemul, fiinta antropomorfica preluata din folclorul evreiesc. Volumul, prefatat de academicianul Razvan Theodorescu, este structurat in trei capitole: Reprezentari ale Golemului – scurt istoric despre acest vechi motiv cultural european, semnat de Felicia Waldman; Epifania prin teatru. Alexander Hausvater, de la Teibele si demonul ei la Golem, semnat de Oltita Cintec si Acest fascinant Hausvater, un interviu realizat de Liana Cojocaru. Lucrarea isi propune sa clarifice mitul si sa fixeze dimensiunea reala in care acesta a inspirat creatia artistica si filozofica iudaica.

Cu acest prilej, va avea loc vernisajul expozitiei de pictura „Legende si mituri iudaice” a plasticienei Ioana Stana, o continuare a ilustrarii motivelor iudaice pe care artista le-a abordat si in alte doua expozitii anterioare (avand ca tema Holocaustul si Golemul).

Expozitia va putea fi vizitata pana la 16 martie 2015.

Accesul la eveniment este liber.