Goethe-Institut organizează în perioada 31 octombrie- 6 noiembrie 2014 Zilele Filmului German la București. Festivalul va avea loc la Cinematograful Studio și va proiecta în fața publicului bucureștean 12 producții germane de succes ale ultimilor ani.

Deschiderea festivalului va fi făcută de avanpremiera în cinematografe a filmului KREUZWEG / PATIMILE MARIEI / STATIONS OF THE CROSS (regia Dietrich Brüggemann), câștigător al Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu în 2014, distribuit în România din luna noiembrie de Parada Film.

Cele 12 filme prezentate în cadrul Zilelor Filmului German la București sunt opt filme de ficțiune și patru documentare, prezentate pe parcursul a șapte seri la Cinematograful Studio.

“Zilele Filmului German au devenit o tradiţie a peisajului cultural bucureştean, anul acesta având loc a IX-a ediţie, în care vor fi prezentate filme artistice şi documentare recente, deosebite, care au găsit recunoaștere la festivaluri internaționale. Programul de filme este îmbogăţit prin prezenţa invitaţiilor, regizori, producători, scenariști și actori din Germania, cu care publicul bucureştean va avea ocazia să intre în dialog după prezentarea filmelor lor. ”- Beate Köhler, Directoarea Goethe-Institut București.

“Subiectele filmelor și documentarelor din acest an combină căutarea apartenenței, a modelelor de viață și, mai ales, a modelelor familiale în Germania de azi și în lume. Este tânără, îndrăzneață, are personalitate și umor, este puternică și inteligentă – cinematografia germană, la cel mai înalt nivel al său de performanță! Filmele cuprinse în programului Zilelor Filmului German și-au avut premiera în cadrul a cinci dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume și reprezintă experiențe cinematografice de neratat. Acesta este și motivul pentru care mi-am dorit să le împărtășesc publicului bucureștean”, declară regizorul german de origine română Alexander Nanau, care a făcut selecţia filmelor de anul acesta.

Accesul la proiecții se va face în baza biletelor cumpărate de la casa de bilete a cinematografului la prețul de 10 RON / bilet sau în baza abonamentelor de 28 RON / 4 intrări.

Goethe-Institut este o instituţie culturală ce promovează cultura Republicii Federale Germane pe plan mondial, cu scopul de a susţine limba germană în străinătate şi colaborarea internaţională în plan cultural. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică, Goethe-Institut prezintă un vast tablou al realităţii germane, răspunzând pozitiv provocărilor culturalpolitice impuse de globalizare şi dezvoltând concepte inovatoare pentru a crea prin înţelegere o lume mai umană în care diversitatea culturală este recunoscută ca o adevărată bogăţie.

Proiectiile ce vor avea loc în cadrul Zilelor Filmului German la București:

Patimile Mariei/ Kreuzweg (R: Dietrich Brüggemann, 2014, 107‘, dramă) este o poveste

despre religie, devotament și credință habotnică, spusă în 14 cadre lungi. Câștigător al Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu.

Finsterworld (R,: Frauke Finsterwalder, 2013, 91’, dramă) este o piesă cu 12 personaje

principale care interactionează gradual unele cu celelalte, într-un scenariu alambicat și

fantastic.

Părinți/ Eltern (R: Robert Thalheim, 2013, 100’, comedie) prezintă un tată, o mamă, doi copii, două locuri de muncă, un hamster și multă dezordine, căci tatăl, care a renunțat pentru câțiva ani la carieră își dorește să se întoarcă la profesia lui și angajează o bonă.

Love Steaks (R: Jakob Lass, 2014, 90’, comedie, dramă, romantic): un hotel de lux, cu

clientelă de lux și personal iritabil. Un cuplu care s-ar putea îndrăgosti, sau ar putea abandona posibila lor relație chiar în faza de început.

Houston (R: Bastian Günther , 2013, 107’, dramă): un headhunter din Germania pleacă într-o călătorie la Houston, Texas, în căutarea unui cunoscut CEO al unei companii petroliere, dar se pare că această călătorie îi destramă cu totul viața.

Soția Polițistului/ Die Frau des Polizisten (R: Philip Gröning, 2013, 175‘, dramă): o viață de familie aparent obisnuită este, de asemenea, o viață de violență în creștere, măsurată prin vânătăile întunecate ale mamei din familie, soția ofițerului de poliție.

Layla Fourie (R: Pia Marais, 2013, 108‘, thriller) este povestea unei tinere mame singure din

Africa de Sud care primesțe la serviciu rolul de poligrafist. Într-un mediu constant dominat de

neîncredere, minciună și frică, Layla devine ea însăși suspect în scurt timp.

Draussen ist Sommer (R: Friederike Jehn, 2013, 96’, dramă): rănită de o aventură a tatălui, o familie germană se mută spre Elveția, în speranța de a se reuni într-un decor idilic. Dar pentru mamă și copii noul început într-o țară străină nu este deloc ușor.

Alias (R: Jens Junkers, 2009, 80’, documentar): un băiețel crește într-o lume frumoasă, alături de frații și surorile lui, într-o familie mic burgheză religioasă. În jurul vârstei de 20 de ani, într-un acces de furie, tatăl lui îi spune un presupus adevăr despre originea lui. Întreaga familie îi apare atunci ca o construcție șubredă, bazată de ipocrizie, iar membrii săi par a fi paznicii tăcuți ai unui mare secret.

Farewell Herr Schwartz (R: Yael Reuveny, 2014,96‘, documentar): un film despre urmările

unei decizii luate de un frate și o soră în 1945: o întâlnire ratată, două familii și trei generații.

Nu mă uita/ Vergiss mein nicht (David Sieveking, 2012, 88‘, documentar) este povestea

surprinsă cu umor și emoție a regizorului David Sieveking care urmăreste îngrijirea la domiciliu a mamei sale care suferă de boala Alzheimer. În această perioadă grea, întreaga familie are de-a face cu conflicte mocnite și încearcă să găsesească noi resurse de solidaritate între ei.

Hodorkovski/ Der Fall Chodorkowski (R: Cyril Tuschi, 2008-2011, 116‘, documentar) este o călătorie personală a lui Hodorkovski, cel mai bogat rus, care îl contestă pe președintele Putin. Filmul surprinde lupta titanilor care a început atunci când, avertizat de Putin să stea departe, Hodorkovski s-a întors în Rusia, știind că va fi închis.