Sâmbătă, 7 iunie, la ora 10.00, cele două echipe finaliste ale Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă în ultima etapă care se va desfăşura în Aula Bibliotecii Naţionale.

După alte trei etape în care au acumulat punctajul maxim, Colegiile Naţionale „Dr. Ioan Meşotă” din Braşov şi „Constantin Diaconovic Loga” din Timişoara au ajuns în marea Finală a Concursului Humanitas în licee. Au fost cele mai bune echipe din 30 de licee, din 11 oraşe, obţinând 72 de puncte fiecare.

Tema finalei este În faţa unei picturi. Întrebările pe care le vor primi cele două echipe sâmbătă pe scena Aulei Bibliotecii Naţionale au fost concepute de Victor Ieronim Stoichiţă, autor Humanitas şi profesor de istoria artei la Universitatea din Fribourg şi sunt bazate pe bibliografia pe care au primit-o elevii la finalul celei de-a treia etape: cartea Scurtă istorie a umbrei. Trofeul şi premiul cel mare vor fi înmânate de Gabriel Liiceanu.

Cea de-a treia ediţie a concursului Humanitas în licee s-a derulat pe parcursul anului şcolar 2013-2014 şi a avut patru etape cu o bibliografie Humanitas. Pentru prima etapă, Cele mai frumoase povestiri din Biblie, întrebările au plecat de la volumul cu acelaşi titlu şi au fost create de Monica Broşteanu şi Francisca Băltăceanu; pentru a doua etapă, Numerele naturii, întrebările au fost concepute de Vlad Zografi, dramaturg şi coordonatorul colecţiilor de Ştiinţă şi Contrapunct ale editurii Humanitas pornind de la cărţile Zero, biografia unei idei periculoase de Charles Seife şi Numerele naturii de Ian Stewart; pentru cea de-a treia, Mozart, autorul întrebărilor a fost din nou Vlad Zografi, iar cartea din bibliografie a fost 1791 – Ultimul an al lui Mozart de H.C. Robbins Landon. Concursul s-a desfăşurat cu public, în cele trei etape de calificare rolul de gazdă revenindu-i fiecăruia dintre licee, prin rotaţie.

Elevii finalişti şi spectatorii se vor bucura de frumuseţea întrebărilor-poveste. Indiciile din prima parte a întrebării ţin de specificul cărţii, al unor personaje sau concepte esenţiale, iar un răspuns primit după citirea lor este răsplătit cu două puncte. Din ce în ce mai numeroase şi mai clare, indiciile din a doua parte aduc un singur punct.

Fiţi susţinătorul uneia dintre cele două echipe într-un matineu inteligent, coprezentat de Victor Rebengiuc şi Andi Moisescu, sâmbătă, 7 iunie, ora 10,00, în Aula Bibliotecii Naţionale.Intrarea este liberă

Cea de-a patra ediţie a Concursului Humanitas în licee va începe în septembrie 2014, se va desfăşura pe toată durata anului școlar 2014-2015 şi va avea patru etape: Cum a început Renaşterea, Brătienii, Eminescu, Jurnalul de la Păltiniş.