Din 29 mai 2014, de la ora 20.00, în Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, doi îndrăgiţi şi experimentaţi actori ai teatrului,Ilinca Goia şi Ioan Andrei Ionescu vă dau întâlnire cu o tulburătoare poveste de dragoste, „Anonimul Veneţian” (Anonimo veneziano) de Giuseppe Berto. Spectacolul s-a născut din dorinţa celor doi interpreţi de a se confrunta cu partituri dramatice generoase şi s-a împlinit sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală «Ion Sava».

Ilinca Goia si Ioan Andrei Ionescu-Foto Tudor PredescuFoto: Teatrul National Bucuresti

O autentică provocare artistică şi o subtilă etalare de valenţe actoriceşti, un „exerciţiu cu vedere la public” îndrumat, cu mână de maestru, de Ion Caramitru, coordonatorul proiectului. „Miza acestui exerciţiu este foarte mare, ea presupune o dorinţă şi o disponibilitate din partea actorului de a se întoarce la propriile sale mijloace, de a pătrunde un text în adâncime, de a renunţa la expresiile cele mai la îndemână, de a-şi conştientiza clişeele şi, de ce nu, de a şi le depăşi» crede Ion Caramitru. Spectacolul de faţă continuă seria proiectelor iniţiate de Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală «Ion Sava», un spaţiu deschis ideilor şi încercărilor, procesului creativ în primul rând”.

Devenită celebră datorită marelui ecran, povestea de iubire imaginată de Giuseppe Berto (1914-1978), cunoscut romancier, dramaturg, scenarist şi jurnalist italian, s-a bucurat de un succes fulminant. Publicată în 1970, ecranizată, tot atunci, şi încununată cu două premii David di Donatello, povestea a făcut înconjurul lumii şi datorită traducerii în engleză, realizate de Valery Southorn, în 1973.

„Anonimul Veneţian” este o scurtă şi ultimă întâlnire între doi oameni care au cunoscut, de tineri, marea dragoste unul în braţele celuilalt şi pe care viaţa, cu meandrele ei imprevizibile, i-a separat. Se regăsesc pentru o zi. O trăiesc cu intensitatea unei vieţi întregi. Două firi pătimaşe, imprevizibile, prinse într-o iubire ca-n filme şi un final mai presus de o … moarte la Veneţia; pe ei nimic nu-i poate despărţi, dincolo de toate despărţirile...

Contribuie la atmosfera spectacolului şi scenografia Florilenei Popescu Fărcăşanu şi ilustraţia muzicală semnată de Vasile Manta.

Premiera spectacolului din 29 mai va fi urmata de reprezentaţii ce vor avea loc la începutul lunii viitoare, în zilele de: 1, 4, 7 şi 8 iunie, de la ora 20.00.