Grigore Leşe va susţine un concert în cea de-a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, la Ateneul Român, informează Agerpres. Grigore Leşe va aduce căldura sărbătorilor de Crăciun pe scena Ateneului Român, într-un concert inedit care cuprinde o serie de colinde deosebite: colinde de gazdă, profesionale, de june, de faţă, de peţit, de dragoste, familiale, satirice, de război şi prizonierat, cosmogonice, precum şi cântece de stea ce vestesc Naşterea Mântuitorului.

Grigore LeseFoto: Hotnews

Propuse spre a deveni Patrimoniu Mondial UNESCO, aceste ritmuri şi texte străvechi, unele misterioase, şamanice, altele mitoreligioase, cu teme biblice, vor fi dezlegate de cel mai tulburător glas al muzicii tradiţionale de la noi - Grigore Leşe, se arată în comunicat.

Alături de el, o ceată de colindători va aduce colinde venite parcă de dincolo de timp şi de lume, cu texte despre dulf, despre vidră, despre vânători rituale în care feciorul învinge leul, unele dintre ele necatalogate de culegerile de specialitate.

Cu toate că, odată cu venirea creştinismului, unele colinde au asimilat elemente religioase, majoritatea textelor sunt străvechi, adevărate relicve ale ritualurilor solare de sorginte precreştină. Aşa se explică faptul că atmosfera din timpul colindatului poate fi uneori ludică, excesivă, tumultuoasă, amintind de veselia Saturnaliilor şi a sărbătorilor dionisiace.

Aceşti colindători, veniţi din Ţara Loviştei, sunt trecuţi prin vârstele anotimpurilor iar cântarea lor augurală, purtată din casă în casă la sfârşitul fiecărui an, îi transformă în adevăraţi mesageri aducători de bunăstare, fericire şi noroc. Alături de colindători, invitat special în acest spectacol va fi şi muzicianul Marcel Octav Costea, care îl va acompania la orgă pe Grigore Leşe în interpretarea unor imnuri închinate Fecioarei Maria.

Organizat de Emagic, concertul se va desfăşura sub patronajul Grupului Humanitas şi marchează punctul culminant al unui proiect desfăşurat de editură, ce a inclus seria de conferinţe 'Duminicile lui Grigore Leşe', la Librăria Humanitas-Kretzulescu, precum şi publicarea unei cărţi a artistului.

Biletele pot fi achiziţionate de pe www.myticket.ro, precum şi din reţeaua magazinelor Diverta, magazinul Muzica, Librăria Mihai Eminescu şi casa de bilete a Sălii Palatului, la mai multe categorii de preţ, în funcţie de distanţa faţă de scenă: 65, 85, 100, 135, 175 şi 250 de lei.