1.350 de documentare din toata lumea au fost inscrise in 2013 la Astra Film Festival, un eveniment major in peisajul cinematografiei de non-fictiune din Europa. Numarul mare de filme este direct proportional cu importanta editiei din acest an cand AFF aniverseaza 20 de ani de existenta. Peste 100 de filme au fost selectionate si vor putea fi urmarite in perioada 14 - 20 octombrie 2013 la Sibiu, capitala filmului documentar din Romania.

Astra Film Festival 2013Foto: Astra Film

Prezente noi, dar si nume sonore isi dau intalnire in acest an pe marele ecran pentru a oferi publicului un regal vizual al realitatii contemporane. 50 de filme au intrat in cele 5 sectiuni competitionale: International, Central and Eastern Europe, Romania, Student si EcocinematogrAFF. Alte productii de renume vor fi prezentate in afara competitiei, in cele doua sectiuni speciale: Incredibil si Made in Romania, la care se adauga programul dedicat copiilor - Astra Film Junior si o retrospectiva a celor mai importante documentare proiectate la AFF in ultimii 20 de ani. Asa cum ne-a obisnuit de la o editie la alta, AFF aduce in premiera mondiala cele mai asteptate documentare romanesti ale momentului.

Nume sonore recunoscute pe plan international intra in competitia AFF 2013 in sectiunea International: Wang Bing este prezent cu filmul Three Sisters care a fost proiectat in premiera la Festivalul International de Film de la Venetia, iar Nicolas Philibert, laureat al Premiului Cesar in 2003, cu filmul La Maison de la Radio. Alte documentare din aceeasi sectiune au facut turul celor mai importante festivaluri de profil si au obtinut premii prestigioase, precum Matthew's Law (regia: Marc Schmidt), premiat la festivaluri precum Vision du Reel Nyon sau NFF Dutch Film Festival sau Forget Me Not (regia: David Sieveking) care a participat in festivaluri internationale de film precum cel de la Locarno, DOK Leipzig, Rotterdam, Salonic sau Reykjavik.

In sectiunea Student, competitia se poarta ca intotdeauna intre cele mai prestigioase scoli de arta si film din Europa, fiind insa notabila prezenta mai multor productii romanesti ca in alti ani: Facultatea de Teatru si Televiziune - UBB Cluj (Romania), Visual Cultural Studies - University of Tromso (Norvegia), Haute ecole d'art et de design Geneve (Elvetia), Polish National Film School in Lodz (Polonia), Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (Romania), Filmakademie Baden - Wurttemberg (Germania), Granada Centre for Visual Anthropology - University of Manchester (U.K.), Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti (Romania), Academy of Dramatic Art in Zagreb (Croatia) sau productii realizate in cadrul programului Aristoteles Workshop.

"E un an special pentru ASTRA FILM. Cand privesti in urma si iti dai seama ca au trecut doua decenii de la prima editie, nu mai e vorba doar de amintiri, e o intreaga istorie la mijloc, o viata de om (pentru spectatorii nostri tineri) si o varsta respectabila pentru un festival. Prin urmare, pe langa lista de filme care intra anul acesta in programul proiectiilor oficiale, vor fi momente care marcheaza aniversarea a 20 de ani de cand Sibiul are un festival international de film. Gandindu-ma la programul AFF 2013, imi vine in minte un indemn pe care l-am mai dat in anii trecuti si care se potriveste parca si mai bine acum: intre 14 si 20 octombrie luati-va concediu si nu va faceti alt program, pentru ca e AFF.", a declarat Dumitru Budrala, director fondator al festivalului.

O serie de programe speciale intregesc programul editiei aniversare din 2013 al celui mai important eveniment cultural al toamnei. Festivalul International de Film Documentar de la Sibiu, AFF 2013 este organizat de Astra Film - C.N.M. Astra, Fundatia Astra Film. Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primaria Sibiu, Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman si Ministerul Culturii.