Viena a devenit pentru o lună capitala dansului contemporan, cu ocazia celei de-a 30-a ediții a celui mai mare festival internațional de dans din Europa – „Impulstanz”. Din 11 iulie până pe 11 august pe numeroase scene din capitala Austriei coregrafi de marcă din întreaga lume vor prezenta publicului cele mai noi producții. Deschiderea festivalului a fost marcată de spectacolul newyorkez-ului Trajal Harrell.

AkramKhanCompanyFoto: Compress

Un punct culminant al evenimentului îl constituie solo-ul celebrului coregraf britanic Akram Khan, intitulat „DESH" precum și cea mai nouă producție a companiei sale - "iTMOi".

Anne Teresa De Keersmaeker şi Boris Charmatz transformă Burgtheater-ul într-o scenă a dansului contemporan, prezentând publicului un duet inedit pe muzica lui Johann Sebastian Bach. Printre obișnuții festivalului, prezenți și în acest an la Viena, se numără și Mathilde Monnier, Marie Chouinard, Wim Vandekeybus/Ultima Vez sau Meg Stuart.

Începând din 2013 festivalul „Impulstanz“ va găzdui, timp de cinci ani, și „Prix Jardin d'Europe“ – competiție pentru premiul european dedicat tinerilor coregrafi, în valoare de 10.000 de euro. O noutate este introducerea premiului publicului: pentru prima oară vizitatorii festivalului își pot alege favoritul dintre cei 11 performeri nominalizați, prin vot pe internet.

O prezență românească în cadrul festivalului este cea a trupei „Moonlight Breakfast“, care va concerta pe 19 iulie în cadrul „ImPulsTanz Party“.

Moonlight Breakfast s-a infiintat în 2011. Trupa este compusa din Bazooka (tobe şi clarinet), Printzu (bass si chitara electrica), Aditza (chitara, keys şi sampler) si Christie (voce), iar soundul abordat este electro îmbracat in nuanţe de soul si funk “retroelectro”, dupa cum il definesc chiar ei. Dupa doi ani de afirmare in Romania, cei patru membri ai formatiei s-au mutat la Viena unde sunt deja cunoscuti si unde vor sa-si continue cariera muzicala.

Pe durata festivalului se desfășoară la Viena și „danceWEB“ - programul de burse pentru dans contemporan, la care participă anul acesta 67 de tineri dansatori din 38 de țări. România este reprezentată de către Dorin Eugen Ionescu.