Un recital de pian înseamnă un elegant moment de muzică; un recital de pian la patru mâini aduce însă în faţa publicului o dublă împlinire artistică, o demonstraţie de virtuozitate, cu atât mai de preţuit cu cât cei doi pianişti sunt două nume mari ale scenei muzicale româneşti: soţii Valentin şi Roxana Gheorghiu. Miercuri, 19 iunie (ora 19.00), printre ultimele evenimente speciale care preced închiderea stagiunii, sunteţi aşteptaţi la Sala Radio la o întâlnire cu doi dintre marii pianişti români.

Valentin si Roxana GheorghiuFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Punctul culminant al serii va fi celebra lucrare semnată de George Enescu – Rapsodia Română no 1 – într-o deosebită transcripţie pentru pian, la patru mâini, concepută de compozitor însuşi. Seara muzicala va prilejui publicului întâlnirea cu două partituri, ambele fiind creaţii ale compozitorului austriac Franz Schubert: Rondo în re major şi Fantezia în fa minor, cea de-a doua fiind una dintre cele mai vestite lucrări pentru pian, ieşite de sub pana artistului în ultimul său an de viaţă şi dedicate uneia dintre elevele sale.

O frumoasă întâlnire cu muzica franceză vă vor propune de asemenea Valentin şi Roxana Gheorghiu prin: Variaţiunile pe o temă de Beethoven - Camille Saint-Saëns, Mica Suită - Claude Debussy şi Suita Ma mère L’oye - Maurice Ravel. Dacă rivalitatea dintre primii doi compozitori este binecunoscută în lumea muzicii, ultimii doi – Debussy şi Ravel – au fost asociaţi de critica muzicală ca fiind ambii parte a impresionismului muzical, deşi ei nu împărtăşeau apartenenţa la un curent anume, neidentificându-se cu stilul care în pictură a provocat adeziunea artiştilor. Suita semnată de Ravel - Ma mère L’oye – este inedită prin faptul că părţile ce o compun (denumite de autor însuşi ca „cinci piese pentru copii”) sunt nici mai mult nici mai puţin decât scurte poveşti muzicale, bazate pe basme celebre ca Frumoasa din Pădurea Adormită, Tom Degeţel, Frumoasa şi Bestia ş.a.

Valentin Gheorghiu s-a remarcat ca un excepţional pianist şi compozitor român, colaborând cu nume importante ale vieţii muzicale alături de care a evoluat în Austria, Franţa, Germania, SUA, Elveţia, Italia, Marea Britanie, Suedia, Ungaria, Polonia, Norvegia, Canada, Spania, Israel, Japonia. Pe lângă o activitate solistică de excepţie, marcată de recitaluri şi concerte, Valentin Gheorghiu se dedică şi muzicii de cameră. A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre acestea editate de case de discuri din ţară sau străinătate.

A fost distins cu numeroase premii obţinute în competiţii internaţionale dedicate pianului, în prezent făcând parte din juriile concursurilor „P. I. Ceaikovski”, „Van Cliburn”, „Fr. Chopin”, „A. Rubinstein”, L. van Beethoven”, „R. Schumann”, „J. S. Bach”.

De-a lungul timpului Valentin Gheorghiu a obţinut Menţiunea I în cadrul Premiilor „George Enescu” (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cât şi Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Cu o activitate artistică ce relevă o atentă preocupare nu doar pentru latura concertistică ci şi pentru cea a muzicii de cameră Roxana Gheorghiu s-a format la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a urmat studii universitare şi de masterat cu pianistul Gabriel Amiraş, desăvârşindu-şi formarea artistică la Weimar.

Roxana Gheorghiu a colaborat cu instituţiile de artă din ţară iar alături de soţul său, maestrul Valentin Gheorghiu, a repurtat numeroase succese. Discografia sa cuprinde totodată un disc înregistrat sub bagheta maestrului Vlad Conta.

Roxana Gheorghiu a efectuat turnee în Italia, Luxembourg, Ungaria, Polonia, Spania, Rusia, Grecia ş.a, a obţinut titlul de doctor în muzică şi este cadru didactic al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.