Miercuri, 19 iunie 2013, de la ora 18, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr.38), acad. Eugen Simion va sustine prelegerea „Are un viitor modelul cultural francez?“. Evenimentul face parte din seria Conferintele ICR.

Traim in era globalizarii, limba engleza este noua lingua franca, intelectualii umanisti sunt inlocuiti de specialisti, iar cultura se confrunta cu provocarile economiei de piata. Modelul cultural francez – al umanismului din secolul iluminist si al pasiunii din veacul romantic, al euforiei estetice din fin de siecle, al vervei interbelice – este pus in discutie fie de complicatele realitati ale zilei, fie de noul discurs antreprenorial, pentru care cunoasterea si productivitatea sunt doua registre intersanjabile. Ce sanse mai are, in aceste conditii, modelul cultural francez? Care este viitorul acestui model in Romania si cum va supravietui acesta la scara globala? – acestea sunt cateva dintre premizele si intrebarile abordate in cadrul conferintei de la ICR, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Eugen Simion este critic si istoric literar, editor, eseist, profesor universitar, membru al Academiei Romane si presedinte al acestui for din 1998 pana in aprilie 2006.