Expoziţia The Present as Misstake / Prezentul greşit semnata de Nicu Ilfoveanu a fost vernisata vineri, 19 aprilie a.c., la Galeria Wozownia din Toruń. Evenimentul a deschis un program de expoziţii ale artiştilor români, conceput pe o perioadă de patru ani, iniţiat de Institutul Cultural Român de la Varşovia în colaborare cu galeria toruneză.

Curatorul întregului program este doamna Marta Smolińska, bună cunoscătoare a artei româneşti contemporane, istoric de artă, profesor la Academia de Arte Frumoase din Poznań şi la Universitatea „Nicolaus Copernic” din Toruń.

Expoziţia lui Nicu Ilfoveanu, organizată la prestigioasa Galerie de Artă Wozownia din Toruń, cuprinde o prezentare a mai multor cicluri de fotografii şi filme ale artistului, precum şi a unor diapozitive rulate cu un proiector carusel. Laitmotivul lucrărilor lui Ilfoveanu, alese de curatoarea Marta Smolińska împreună cu artistul, este călătoria, cu motivele ei adiacente: drumul, melancolia peisajului şi buclele arcuite de timpul călătoriei. Datorită esteticii alb-negru dominante, fotografiile lasă impresia că au fost făcute cu multă vreme în urmă, chiar dacă în realitate au fost realizate după anul 2000. Lucrările lui Ilfoveanu sunt deosebit de interesante pentru spectatorul polonez, ţinând cont de faptul că artistul s-a inspirat din scrierile cunoscutului prozator Andrzej Stasiuk, în special din volumul Călătorind spre Babadag. În timpul vizionării filmelor, diapozitivelor şi fotografiilor lui Ilfoveanu, receptorul polonez porneşte într-o călătorie melancolică în timp şi spaţiu, hoinărind împreună cu artistul prin oraşe, orăşele şi sate româneşti, pe drumuri şi cărări nebătătorite. Părăseşte prezentul şi se urcă virtual în trenuri, călătorind undeva pe ruta Rădeşti-Ştefăneşti de Argeş.

Expoziţia, deschisă publicului în perioada 19 aprilie-2 iunie a.c., este însoţită de un foarte reuşit catalog publicat de Galeria de Artă Wozownia, cu un text al curatoarei Marta Smolińska, în care aceasta analizează fenomenul eterogenităţii temporale a fotografiilor şi filmelor lui Nicu Ilfoveanu.