Libraria Bastilia (Pta Romana nr. 5) din Bucuresti, este gazda evenimentului de lansare a romanului In doua lumi de Viorica Raduta, aparut de curind la Editura Cartea Romaneasca, si in format electronic. Lansarea cartii va avea loc vineri, 19 aprilie, la ora 17.00, la demisolul librariei. Romanul va fi prezentat de: Simona-Grazia Dima, Radu Aldulescu, Felix Nicolau.

In doua lumi de Viorica RadutaFoto: Cartea Romaneasca

Cei prezenti vor putea asculta un fragment din roman in lectura Elizei Macadan.

In doua lumi, un roman criptic, acid si tandru totodata, este prima consecinta a terorii instituite de domnia „ochiului de sticla”.

Romanul nu este doar povestea unui liceu contemporan sau cea a unei femei singure – prizoniera, zi dupa zi, a visului si a lumii reale –, ci si preambulul unui viitor crud, dezumanizant plasat sub lentila ubicua a camerelor video. Supravegherea continua anihileaza personalitatea, modifica individul, alienindu-l; propria imagine in miscare, gesturile, vorbele devin instrumente perfide de identificare, clasificare, autodenunt, reprimare.

„Viorica Raduta, scriitoare cu o vointa de creatie neobisnuita, incearca sa treaca dincolo de limitele pe care le propun obisnuintele creatorului ascultator. Vrea sa fuga din formulele consacrate, desi traieste constringerea pe care o propune un proiect cultural: este un profesor de literatura, si nu o amazoana a avangardei. Romanul In doua lumi are in centrul lui o profesoara de literatura, o scoala, o familie – o axa a literaturii traditionale care ne poate aminti, pe o pagina sau alta, de un model. Dar iesirea din model, felul neobisnuit de asumare a modelului, „inghitirea” lui de imaginarul care are alte legi, alte repere, alte cai ne amintesc si de alte carti ale Vioricai Raduta. Si de incercarea de a se situa altfel fata de omul traditional, cel care isi traieste capacitatea de a visa. De a-si defini nu odiseea, ci oniriada.” (Cornel Ungureanu)

Viorica Raduta a debutat in 1998 cu volumul de versuri Patimi dupa mine. Au urmat: Lipsa la psalmi (2000), Al 13-lea Iov (2003), Cind amintirile, corpuri subtile (2007), Viata de apa de uscat (2008), Cam toti murim (2010). A publicat romanele: Inainte de exod (1998), Irozi (2001), Hidrapulper (2007), In exod (2008), Mamamea moarte (2008); volumele de eseuri: Graalul fara Graal (2002), Interpolari si interpolari (2007). Colaborari cu poezie, proza, cronici la revistele Acolada, Ateneu, Arges, Familia, Luceafarul, Prosaeculum, Spatii Culturale, Viata Romaneasca etc. Este membra a USR, filiala Bucuresti.