Coregrafa japoneză Nakamura Yo va dansa, anul viitor, in cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Nakamura Yo este câştigătoarea din acest an a marelui premiu al Festivalului din Yokohama, Dance Collection EX (2-17 februarie 2013), primul premiu oferit de Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) in cadrul unei competitii internationale.

'Acesta este primul premiu oferit de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) în cadrul unei competiţii internaţionale. Premiul FITS constă în invitarea unui coregraf pentru a susţine un workshop şi o reprezentaţie la Sibiu în 2014 şi îşi propune să contribuie la un dialog cultural important între artiştii români şi japonezi. Acest premiu este oferit unui coregraf din Competiţia I cu sprijinul EU Japan Fest Committee şi Air France România şi a fost acordat lui Yo Nakamura', se arată în comunicatul FITS.

Nakamura Yo a primit marele premiu în acest an la Yokohama Dance Collection EX, cel mai important festival de dans contemporan din Japonia. Premiul din Japonia confirmă talentul şi abordarea inovativă a tinerei artiste în piesa ''Good Bye'', o lucrare ce îmbină fragmente de dans, teatru şi film. Spectacolul câştigătoarei a fost prezentat pe 10 februarie, în faţa unui juriu format din Shinji Ono (producător, Aoyama Theater), Hiroko Shindo (critic de dans), Fumio Hamano (editor senior Revista Shinshokan Dance), Keizo Maeda (director al publicaţiei Realcities), Ko Murobushi (coregraf), Rebecca Lee (director al Institutului Francez din Japonia) şi Aymar Crosnier (director adjunct al Centrului de Dans Contemporan Angers).

Yokohama Dance Collection EX este cel mai important festival de dans contemporan din Japonia, iar prin Premiul FITS se realizeaza un dialog cultural important intre artistii romani si japonezi.

Tânăra dansatoare de 24 de ani şi-a început studiile la Universitatea Waseda din Tokio, iar din 2009 lucrează alături de coregrafii Onodera Shuji şi Kondo Ryohei şi apare, de asemenea, în mai multe producţii scurte de televiziune. Tânăra dansatoare a început să îşi creeze propriile coregrafii anul trecut când a participat în Competiţia II a Festivalului de la Yokohama şi the NEXTREAM21 Dance Competition unde a primit Premiul Juriului.

Nakamura Yo urmează să vină la Sibiu, în 2014, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa ca amploare şi dimensiune. Timp de zece zile, peste 2.500 de artişti şi producători din toate colţurile lumii prezintă peste 350 de evenimente ce au loc în 60 de locaţii din Sibiu. Ediţia aniversară din acest an va avea loc în perioada 7 - 16 iunie.