Celebrul tablou al lui Delacroix, "Libertatea conducand poporul", care infatiseaza elanul revolutionar francez, a fost vandalizat de o vizitatoare in muzeu, care a trasat o inscriptie pe panza, inainte de a fi prinsa, a anuntat muzeul Luvru, potrivit AFP.

La liberté guidant le peupleFoto: Wikipedia

UPDATE Muzeul Luvru a precizat in cursul zilei de vineri ca inscriptia, lunga de 30 de cm si inalta de 6 cm, a fost indepartate complet, iar tabloul este in stare foarte buna.

Joi seara, cu putin timp inaintea inchiderii muzeului Luvru-Lens - un muzeu aflat in Lens (nordul Frantei) unde Luvrul imprumuta opere de arta - o femeie de 28 de ani a scris "AE911" - 30 cm lungime, 6 cm inaltime - cu un marker negru pe panza tabloului.

Femeia, care se afla in arest preventiv, nu a vrut sa dezvaluie semnificatia textului, existand ipoteza unei legaturi cu atentatele din 11 septembrie, intrucat o cautare pe internet a "AE911" trimite la o petitie de "aflare a adevarului" in urma unei anchete "cu adevarat independente", cu privire la atentatele din New York.

Luvrul a precizat ca "la prima vedere, inscriptia, superficiala, va putea fi stearsa usor. Opera va fi expertizata de departamentul picturilor din muzeu, iar la fata locului a fost trimise de urgenta o restauratoare specializata".

"Libertatea conducand poporul" (1830) a lui Delacroix se afla in noul muzeu timp de un an, de la inaugurarea sa in 4 decembrie. Pana acum, Luvru-Lens a fost vizitat de 205.000 persoane. Opera este inspirata de zilele de revolutie - 27, 28, 29 iulie 1830, cunoscute ca "Cele trei glorioase".