Primul festival international de literatura din Romania (FILTM) organizat in afara Capitalei va avea loc in perioada 24-26 octombrie, la Muzeul de Arta (Palatul Baroc) din Timisoara. Desfasurat sub moto-ul „La Vest de Est / La Est de Vest”, evenimentul reprezinta un exemplu de descentralizare culturala.

"La Vest de Est / La Est de Vest"Foto: Headsome Communication

Potrivit organizatorilor, timp de trei zile, orasul de pe Bega se va transforma intr-o platforma de intilniri si dezbateri la care au fost invitate sa participe atit nume importante ale scenei literare europene, cit si scriitori autohtoni (timisoreni, la aceasta prima editie) de referinta.

Slavenka Drakulić, cea mai tradusa si apreciata scriitoare si publicista croata a momentului, publicata in limba romana la Editura Curtea Veche / Richard Swartz, scriitor suedez si si unul dintre cei mai importanti jurnalisti din Europa Centrala si de Est, cu doua volume traduse in limba romana, la Editura Univers / Attila Bartis, unul dintre cei mai tradusi prozatori contemporani din Ungaria, un nume de referinta atit in lumea literelor, cit si in arta fotografica, publicat cu succes in limba romana de editurile Paralela 45 si Polirom / Jan Koneffke (Germania) – autor prolific, prozator, poet si jurnalist, tradus in limba romana la Editura Humanitas Fiction / Vladimir Arsenijević – scriitor, traducator, editor, muzician si publicist, unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai scenei literare tinere, alternative si progresiste din Serbia / Philip O Ceallaigh, scriitor irlandez descoperit de prestigioasa Editura Penguin, stabilit in Romania si publicat de editura Polirom si Vasile Ernu: nascut in URSS, autor de referinta, multipremiat si tradus in peste 10 tari – acestia sint oaspetii pe care iubitorii de literatura din Timisoara vor avea ocazia sa-i intilneasca la FILTM.

Lor li se alatura, cu lecturi in avanpremiera, 5 scriitori timisoreni cunoscuti: Adriana Babeti, Cornel Ungureanu, Viorel Marineasa, Daniela Ratiu si Tudor Cretu.

Amfitrionii celor trei seri de Festival sint: Mircea Mihaies, Denisa Comanescu si Robert Serban.

Initiatorii Festivalului International de Literatura de la Timisoara sint Oana Boca si Ioana Gruenwald (fondatoarele agentiei Headsome Communication si co-organizatoarele Festivalului International de Literatura de la Bucuresti), alaturi de cunoscutul poet, editor si jurnalist timisorean Robert Serban.

• „Timisoara are o nevoie enorma de un festival international de literatura organizat ca in Occident, caci acest eveniment va intari si mai puternic racordurile culturale ale Banatului cu Europa Centrala si de Est. Pentru cine parcurge lista scriitorilor care vor participa la prima editie a festivalului e limpede ca, in luna octombrie, capitala Banatului va fi o capitala literara europeana. ” (Robert Serban)

• „Am venit impreuna cu Oana Boca la Timisoara, in martie, anul acesta, cu prilejul unui tirg de carte. Nu ne-au trebuit mai mult de citeva ore, ca sa ajungem la concluzia ca ne place foarte mult orasul si oamenii pe care i-am cunoscut sau revazut, si nu mai mult de doua zile, ca sa ajungem la concluzia ca ar trebui sa facem un proiect legat de acest colt de lume est-vestica sau vest-estica si literatura ei, despre care ar trebui sa stim cu totii mult mai mult.” (Ioana Gruenwald)

• „Sint unul dintre initiatorii si organizatorii primului festival international & independent de literatura din Romania, cel de la Bucuresti. In cei 5 ani de cind exista, FILB-ul a devenit un brand cunoscut. O intimplare vie, un eveniment extrem de asteptat si de iubit, deopotriva de scriitori, cit, mai ales, de cititori.

Poate nu e prea mult daca incercam sa exportam «reteta» descoperita la Bucuresti. Si unde puteam «testa» asta, daca nu in singurul oras din Romania in care amestecul de identitati si de culturi iti ofera direct ideea unui festival international de literatura: Timisoara, minunatul oras de pe Bega, acest «Babel fericit».” (Oana Boca)

Prin aceasta initiativa, organizatorii doresc sa redefineasca, pe harta literara a Romaniei, dar si pe cea europeana, identitatea orasului Timisoara. In acelasi timp, spera ca acest proiect sa se va constitui intr-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activitati cu care Timisoara va candida la statulul de Capitala Culturala Europeana, in 2020.

Festivalul International de Literatura de la Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest” este organizat in parteneriat cu Asociatia „Timisoara, Capitala Culturala Europeana”, traduki, Fundatia Interart Triade, Universitatea de Vest din Timisoara, Centrul Cultural German Timisoara, Consulatul General al Republicii Serbia la Timisoara, Ireland Literature Exchange.