Sperând ca Arta în Spațiul Public bucureștean să înceteze a mai fi grandomană, elogioasă sau comemorativă, SPAM lansează un prim apel de proiecte de artă contemporană în spațiul public. Deschis în perioada 1 octombrie-1 noiembrie 2012, concursul se adresează artiștilor vizuali, dar acceptă cu bucurie și proiecte transdisciplinare, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

SPAM își propune amplasarea, în decursul a unui an, a cinci proiecte de artă contemporană cu tema SPAM Copy / Paste. Acum, în Parcul Carol există două socluri identice, cel construit în 1906 – pe care se va desfășura SPAM - și copia acestuia, aflată la câteva sute de metri o distanță, construită în 2009. Paste-ul soclului original a fost construit pentru a muta pe el statuia doctorului Constantin Istrati de Oscar Späthe. Într-o epocă dominată de fenomenul copy/paste, vă invităm să exploatați artistic dualismul soclurilor, dar să și problematizați imaginația sau lipsa ei în societatea românească, se arata in comunicat.

Potrivit Ioanei Ciocan, Asist. univ. dr. in cadrul Departamentului de Grafică a Universitatii Naţionale de Arte din Bucureşti, SPAM nu își dorește a fi un spațiu alternativ sau nonconformist, nici Salonul Refuzaților, ci un loc unde Arta în Spațiul Public poate intra în normalitatea contemporană. SPAM va suporta, în limita fondurilor, producția celor cinci lucrări. Unul dintre cei cinci participanți selectați va primi ca premiu suma de 1000 de euro pentru proiectul său.

Cu un juriu compus din Magda Cârneci (critic de artă), Eugen Rădescu (teoretician, co-fondator Pavilion), Marilena Preda-Sânc (UNArte) și Diana Toboșaru (COO BBDO), SPAM va realiza selecția proiectelor, care vor fi amplasate pe sau în jurul fostului soclu al statuii Dr. C. Istrati din Parcul Carol (lângă Arenele Romane).

Lucrările vor fi expuse în Parcul Carol în perioada decembrie 2012-septembrie 2013 și se vor regăsi și într-un catalog ce va fi lansat în toamna anului 2013.

Cei interesati pot depune propuneri până pe data de 1 noiembrie 2012, ora 13, pe adresa spam@ioanaciocan.com. Mai multe informatii privind conditiile de participare, precum și formularul de înscriere, se găsesc pe www.ioanaciocan.com

SPAM este un proiect susținut de Graffiti Social Work, parte a BBDO Group România și realizat cu sprijinul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic.