Amitav Ghosh, un multipremiat scriitor indian stabilit in SUA, si-a anulat vizita pe care o avea programata in octombrie in Romania, unde are de altfel rude, spunandu-i editorului sau de aici ca a fost insultat de un consul al Romaniei de la New York cand a solicitat viza, scrie Mediafax.

Vizita la Bucuresti a scriitorului indian Amitav Ghosh, programata in perioada 12 - 13 octombrie, a fost anulata in urma solicitarii vizei de catre autor la Consulatul Romaniei de la New York. Scriitorul indian este stabilit in SUA, unde are drept de sedere, si urma sa plece in turneu pentru lansarea celui mai recent roman al sau, "Un fluviu de fum", tradus si in romana la Editura Taj, la sfarsitul lunii septembrie.

Turneul ar fi inclus Cehia, Olanda, Norvegia si Romania, pe care scriitorul a mai vizitat-o, el avand rude in Transilvania. De aceasta data, urma insa sa isi lanseze la Bucuresti cel mai recent roman, publicat la Editura Taj.

Editorul sau Adelina Patrichi de la Editura Taj a relatat pentru Mediafax de ce scriitorul si-a anulat vizita in Romania. Pentru a-i obtine viza pentru Romania, ea s-a adresat mai intai Ambasadei Romaniei de la Washington, care a indrumat-o catre Consulatul de la New York. De pe 3 iulie, a inceput un schimb de e-mailuri intre editor si unul din consulii de la New York - Simona Boscaneanu. Au fost sapte e-mail-uri de fiecare parte, consulul dand dovada de foarte multa amabilitate, pana ce a fost finalizat dosarul cu actele necesare de la editura, a spus Patrichi. Astfel, in data de 10 iulie, totul era pus la punct pentru obtinerea vizei, scriitorul urmand sa se prezinte la consulat cu alte cateva documente, ca asigurarea medicala si pasaportul, ceea ce s-a intamplat pe 13 august. Viza ar fi trebuit eliberata in mod normal in doua zile, a mai precizat Patrichi.

Desi pana atunci ea comunicase cu Ghosh doar prin intermediul agentei acestuia, dupa intrevederea cu consulul Simona Boscaneanu, scriitorul a contactat-o personal pentru a o anunta ca nu i-a fost acordata viza si ca nu mai revine la consulat cu o noua solicitare.

"Ca veteran al vizelor, tocmai am avut cea mai urata experienta", i-a spus acesta, numind-o pe Bocsaneanu "really insulting" (foarte insultatoare), a povestit Patrichi. Consulul ar fi tipat la el in continuu in timpul intrevederii in care a cautat tot felul de nereguli la dosar, in cele din urma intreband: "Unde-i cartea? Cum sa dau viza fara sa vad cartea?".

Motivul invocat pentru neacordarea vizei a fost legat de asigurarea medicala cu care scriitorul a calatorit pana acum, si ar fi putut reveni cu o alta care sa corespunda si pentru Romania si sa solicite din nou viza, dar nu a mai dorit sa se intoarca la Consulatul de la New York, a mai spus Patrichi.

In trecut, cand a mai venit in Romania pentru a-si vizita rudele, a obtinut fara probleme viza din India, a mai precizat Patrichi.

Agentia Mediafax a solicitat un punct de vedere al Ministerului Afacerilor Externe, acesta nefiind comunicat pana la ora difuzarii acestei stiri.

Amitav Ghosh a fost finalist al premiului Man Booker in 2008, cu romanul "O mare de maci", avandu-l alaturi pe lista lunga pe Salman Rushdie. In prezent, se afla pe lista lunga a premiului Man Asian, cu romanul "Un fluviu de fum", concurand cu Haruki Murakami. Cele doua carti reprezinta primele doua parti dintr-o trilogie ce prezinta, pornind de la o istorie romantata a opiului, un ghid al lumii orientale, in care vorbeste si despre o "aroganta a albilor", a mai spus pentru Mediafax Adelina Patrichi.

"Ghosh tocmai declarase la BBC ca are rude in Transilvania. Si sa nu uitam ca Amitav Ghosh locuia in Calcutta pe cind Maitreyi era in viata", a mai mentionat editorul pe pagina sa de Facebook.

Unul dintre cei mai mari romancieri actuali ai lumii, Amitav Ghosh s-a nascut la Calcutta in 1956. A crescut in India, Bangladesh si Sri Lanka. Dupa studii in Delhi, Alexandria si Oxford si o cariera de profesor, s-a dedicat scrisului, impartindu-si timpul intre New York si India natala. Amestecul profund original de calitate literara si un stil abordabil de catre toate categoriile de cititori nu a intarziat sa aduca scrierilor sale recunoasterea internationala.

In afara de intrarea romanului "O mare de maci" pe lista scurta a premiului Man Booker Prize in anul 2008, toate cartile lui Ghosh, scrise in limba engleza, au primit o sumedenie de distinctii literare, de la Arthur C. Clarke, (premiul decernat celor mai bune romane SF, pentru "Cromozomul Calcutta") si Prix Medicis etranger, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din Franta (1990, pentru "The Circle of Reason"), pana la Sahitya Akademi Award, premiul national al Indiei (pentru romanul "Linii de umbra", cuprins in ambitioasa enciclopedie "1001 de carti de citit intr-o viata", editata de Peter Boxall).

In prezent, romanul "Un fluviu de fum", a doua carte din trilogia "IBIS" a intrat pe lista lunga a premiului Man Asian Literary Award, urmand ca in 2012 sa se anunte lista scurta si castigatorul.