Gabriela Adamesteanu este invitata la prestigiosul Festival de literatura de la Mantova care se desfasoara in perioada 5-9 septembrie 2012. Potrivit Polirom, autoarea va participa, cu sprijinul Institutului Cultural Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia si al organizatorilor festivalului, la trei evenimente.

Gabriela AdamesteanuFoto: Polirom

In data de 6 septembrie, la ora 9.00 (piazza Leon Battista Alberti), in cadrul programului „Pagine Culturali”, Gabriela Adamesteanu va comenta noutati culturale internationale, iar in aceeasi zi, la ora 15.00 (chiesa di santa Maria della Vittoria), va imparti scena cu scriitorul italian Antonio Prete pentru a prezenta, fiecare dintre ei, cuvintul pe care il considera reprezentativ pentru opera si cultura lor. Gabriela Adamesteanu a propus cuvintul PROVIZORAT, iar Antonio Prete – LONTANZA (distanta), ambele urmind a fi incluse intr-un Dictionar European.

In data de 9 septembrie, la ora 17.00 (Casa del Mantegna), autoarea va fi intervievata, in prezenta publicului, de criticul literar Marilia Piccone.

Gabriela Adamesteanu are trei carti traduse in italiana: Intilnirea, publicata de Nottetempo, in 2009, Dimineata pierduta, publicata de Atmosphere libri, in mai 2012, si Drumul egal al fiecarei zile, publicat de Cavallo di Ferro in august 2012.

Gabriela Adamesteanu este unul dintre cei mai importanti prozatori postbelici. A publicat la Editura Polirom: Dimineata pierduta (trei editii la Polirom: in anul 2004, in colectia „Fiction Ltd.”; in anul 2008, in colectia „Opere”, volumul I; in anul 2011, in colectia „Top 10+”), Intilnirea (2003, 2007), Drumul egal al fiecarei zile (2008), Provizorat (2010, 2011). In 2008, Polirom a inclus cartile Gabrielei Adamesteanu in colectia sa de „Opere”: Opere I. Dimineata pierduta, Opere II. Gara de Est. Intilnirea.

Festivalul de literatura de la Mantova a debutat in anul 1997 si este astazi unul dintre cele mai asteptate si mai apreciate evenimente culturale din Italia: cinci zile de intilniri cu scriitorii, lecturi, spectacole, concerte cu artisti veniti din intreaga lume. Participantii la acest festival sint scriitori de renume international, voci importante ale literaturii emergente, reprezentanti ai generatiilor tinere de autori, precum si eseisti, muzicieni, artisti etc.

Printre autorii invitati la editiile anterioare ale festivalului se numara: John M. Coetzee, David Grossman, Nadine Gordimer, Ian McEwan, Doris Lessing, Toni Morrison, Tzvetan Todorov, Jose Saramago, Anita Desai, Fernando Savater, Richard Ford, Wole Soyinka, Jonathan Safran Foer, Elie Wiesel, Martin Amis, Yves Bonnefois, Adonis, Edward W. Said, Mahmoud Darwish, P.D. James, Mario Vargas Llosa, Zygmunt Bauman, Michael Connelly, Simon Armitage, Henning Mankell, Elmore Leonard.

Autorii romani invitati la aceasta editie a festivalului de literatura: Mircea Cartarescu, Norman Manea, Radu Mihaileanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Dan Teodorovici.