Cel de-al treilea volum din seria „Opere. Emil Brumaru”, Opere III. Cersetorul de cafea, cu o prefata semnata de Livius Ciocarlie, a iesit de sub tipar la editura Polirom. Dupa Opere I. Julien Ospitalierul si Opere II. Submarinul erotic, cel de-al treilea volum, aparut si in format digital, contine corespondenta lui Emil Brumaru cu citiva dintre cei mai cunoscuti autori din literatura si critica romaneasca.

Emil Brumaru: Opere III. Cersetorul de cafeaFoto: Polirom

Scrisorile sale catre Lucian Raicu, Alex. Stefanescu, Leonid Dimov, Serban Foarta, Radu Petrescu, Florin Mugur sau Ilie Constantin – unele aparute in periodice, altele inedite – deschid o usa spre o lume privita (si redata) uneori ironic, alteori grav, dar intotdeauna cu acea sinceritate ce pare a fi una dintre coordonatele esentiale ale autorului.

„Eu cred ca Emil Brumaru este un poet mare cu univers restrins. Restrins e un fel de a spune, cita vreme include mai tot ce ne inconjoara, in deplina fuziune cu cuvintele care numesc. Restrins, totusi, acest univers, pentru ca nu cuprinde mult din ce e omenesc. Mare poet, pe de alta parte, pentru ca are ce este necesar: un impuls puternic, venit din zonele adinci, si un alambic in care, vegheat cu luciditate, produsul acelui impuls se transforma in altceva si chiar in contrarul sau. Impulsul e sexualitatea, adica senzorialitatea facind corp comun cu senzualitatea, iar produsul final e candoarea, gratia si chiar ceva mai inalt, de ordin spiritual.

Intr-un rind, Emil Brumaru se intreaba daca avem corespondente memorabile in literatura romana. Avem citeva. Si sigur este ca la sirul lor se adauga acum, incintator, tulburator, acest volum.” (Livius Ciocarlie)

„Fiecare sintagma este holofrastica si datatoare de beatitudine. Piperul zdrobit in piulitele lui Brumaru capata insusiri vrajitoresti. De parca poetul insusi este tocat, gatit si reinviat intr-o bucatarie-laborator in care Dumnezeu, invitat sa ia loc pe scaunel, sade acolo sfios si nu-ndrazneste sa intervina, desi tare-ar dori s-o faca.

«Intreaga omenire – spunea Gottfried Benn – se hraneste din citeva intilniri cu sine, dar cine se intilneste cu sine? Citiva doar, si atunci sint singuri.» Eu sint inclinat sa cred ca Emil Brumaru este unul din acesti citiva.” (Leonid Dimov)

In seria „Opere. Emil Brumaru” va aparea Opere IV. Dumnezeu se uita la noi cu binoclul.

Emil Brumaru (n. 1939) este unul dintre cei mai importanti poeti romani contemporani.

A debutat in 1970, cu Versuri, volum premiat de Uniunea Scriitorilor din Romania. Alte volume publicate: Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Cintece naive (1976), Adio, Robinson Crusoe (1978), Dulapul indragostit (1980), Ruina unui samovar (1983), Dintr-o scorbura de morcov (1998), Poeme alese. 1959-1998 (2003), Fluturii din pandispan (2003), Poezii (carte la borcan, 2003), Opera poetica (3 vol., 2005), Submarinul erotic (2005), Infernala comedie (2005), Cintece de adolescent (2007), Povesti erotice romanesti (volum colectiv, 2007), Ne logodim cu un inel de iarba (2008), Versuri (2010), Povestea boiernasului de tara si a fecioarei… (editia a II-a adaugita, 2012), Intelectuali la cratita (volum colectiv, 2012). La Editura Polirom a mai publicat volumele Cersetorul de cafea. Scrisori catre Lucian Raicu (2004), Dumnezeu se uita la noi cu binoclul (2006) si Basmul Printesei Repede-Repede (in colaborare cu Veronica D. Niculescu, 2009). In seria „Opere. Emil Brumaru” au aparut volumele: Opere I. Julien Ospitalierul (2009), Opere II. Submarinul erotic (2009).

Este laureat al Premiului National de Poezie „Mihai Eminescu” (2001) pentru Opera Omnia, iar in 2011 a primit premiul revistei Observator Cultural, de asemenea pentru Opera Omnia. Poemele sale au fost incluse in antologii din Romania, Germania, Franta si Anglia.