Romanul Cupa de aur al carui autor este John Steinbeck, unul dintre scriitorii americani de referinta ai secolului XX premiat in 1962 cu Nobelul pentru Literatura, va apare saptamana aceasta in colectia Biblioteca Polirom in ntraducerea din limba engleza a Ioanei Oprica, informeaza editura.

John Steinbeck: Cupa de aurFoto: Polirom

Cupa de aur. Viata lui sir Henry Morgan, bucanier, cu referiri intimplatoare la momente din istorie este primul roman al lui John Steinbeck, o biografie fictionala ce urmareste cu fidelitate viata dramatica a „regelui piratilor” englezi, Henry Morgan, cunoscut si ca unul dintre cei mai temuti pirati din Marea Caraibelor.

Scris in maniera realista si alegorica deopotriva, nelasindu-se impiedicat de rigorile stilistice dictate de timpurile care o inspira, romanul poate fi citit in cheia cautarii tragice, din viata unui om obisnuit, a averii, a faimei si a iubirii.

Pustiind Coasta Cubei si a Americii si revarsind teroare oriunde ii este rostit numele, Henry Morgan e minat de o dorinta de glorie si putere fara hotar, fiind ruinat, in cele din urma, de cele doua mari si mistuitoare pasiuni ale sale: sa cucereasca inima frumoasei La Santa Roja si sa puna stapinire pe Panama, smulgind „cupa de aur” din miinile spaniolilor.

Romanul lui John Steinbeck este si un loc al fanteziei capricioase, in care vrajitorul Merlin il poate indruma pe Henry Morgan, iar cautarea Graalului din legendele arthuriene poate inspira o poveste plasata in secolul al XVII-lea, in Marea Caraibilor.

„Pe masura ce romanul isi urmeaza cursul, personajul lui Steinbeck, Henry Morgan, evolueaza din ce in ce mai mult ca un automat, calitatile umane precum compasiunea si iubirea parasindu-l – iata un amanunt ce aminteste de Strainul lui Albert Camus.” (Kevin Hearle)

John Ernst Steinbeck s-a nascut la 27 februarie 1902 in Salinas, California. Intre 1918 si 1925 urmeaza, cu intreruperi, cursurile Universitatii Stanford. Dupa ce mai multe schite ii sint respinse, Steinbeck debuteaza in 1929 cu un roman, Cupa de aur, al carui protagonist este piratul Henry Morgan. In 1932 publica volumul de nuvele Pasunile Raiului, inspirat din viata fermierilor din Valea Salinas. Un an mai tirziu, ii apare romanul Catre un zeu necunoscut, iar in 1935, Cartierul Tortilla, urmat de Batalia si Nehotaritii sorti ai bataliei (1936) si clasicul Soareci si oameni (1937), ecranizat in repetate rinduri. In 1938 vede lumina tiparului volumul de nuvele Valea lunga. Pentru Fructele miniei (1939) i se decerneaza Premiul Pulitzer. In urmatoarele doua decenii publica Nopti fara luna (1942), Strada Sardinelor (1945), Autobuzul ratacit (1947), Perla (1947), La rasarit de Eden (1952), cartea sa cea mai indragita, Joia dulce (1954), Scurta domnie a lui Pépin al IV-lea (1957) si Iarna vrajbei noastre (1961).

In 1962, in urma unui lung periplu prin patruzeci de state americane in compania catelului sau, Charley, scrie volumul Eu si Charley descoperim America. In acelasi an i se decerneaza Premiul Nobel pentru Literatura. John Steinbeck a mai scris eseuri (America si americanii), reportaje, scenarii de film (printre acestea numarindu-se si celebrul Viva Zapata). A incetat din viata la 20 decembrie 1968.