Artiştii Operei Naţionale Române din Timişoara au început pregătirile pentru festivalul din Parcul Rozelor, un eveniment care încântă, an de an, mii de spectatori. Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de operă şi operetă în aer liber, pe scena Teatrului de vară din Timişoara, se va desfăşura în perioadele: 24-25-26 august şi 31 august – 1 – 2 septembrie 2012.

Opera “Cavaleria rusticană”, de Pietro MascagniFoto: Opera Romana Timisoara

Prima seară a festivalului are în program două opere: “Cavaleria rusticană”, de Pietro Mascagni şi “Paiaţe”, de Ruggiero Leoncavallo, în 24 august, de la ora 20.30.

Cavaleria rusticană a avut premiera absolută în 17 mai 1890 la Teatro Constanzi din Roma, în acelaşi an capodopera lui Pietro Mascagni fiind premiată de Editura Muzicală Sonzogno din Milano. La Timişoara, spectatorilor care vor găsi printre roze calea către lumea fascinantă a Operei, Cavaleria le va da onorul într-o distribuţie excelentă: Silvia Sorina Munteanu (Santuzza), Gabriella Varvari (Lola), Stelian Negoescu (Turiddu), Camil Mara (Alfio), Mama Lucia (Gabriela Gal).

Aflată în repertoriul permanent al celor mai ilustre teatre lirice ale lumii, “Paiaţe”, opera compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu, este una dintre cele mai tulburătoare poveşti de iubire. Premiera ei absolută a avut loc la „Teatro Dal Verme” din Milano la data de 21 mai 1892. Soliştii care vor “teleporta” publicul timişorean în satul Montalto din Calabria (sudul Italiei), într-un alt august, cel al anului 1865, sunt Cristian Mogoşan (Canio), Lăcrimioara Cristescu (Nedda), Remus Alăzăroaie (Peppe), Dan Patacă (Silvio), Sabin Plăcintă Ciurescu şi Florin Belean, iar rolul Tonio va fi interpretat de baritonul coreean Kim In Hui, ale cărui apariţii pe scena timişoreană au fost mereu întâmpinate cu furtuni de aplauze.

Ambele producţii ale Operei Naţionale Române din Timişoara poartă semnătura regizoarei Marina Emandi-Tiron şi a scenografului Grigore Gorduz. La pupitrul dirijoral al primei seri festivaliere se va afla italianul David Crescenzi.

Programul evenimentului estival va continua cu opereta “Ţara Surâsului”, de Franz Lehar, în 25 august, şi o Gală de Operă, Operetă şi Balet în 26 august. A doua repriză festivalieră sub parfumul rozelor, va cuprinde spectacolele cu opereta “Voievodul Ţiganilor”, de Johann Strauss, în 31 august, opera “Carmen”, de Georges Bizet, în 1 septembrie, apoi opera pentru copii “Hansel şi Gretel”, de Engelbert Humperdinck, şi opereta Liliacul, de Johann Strauss, în 2 septembrie.

Festivalul este organizat de Opera Naţională Română din Timişoara în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, iar intrarea este liberă la toate cele şapte spectacole din program, informeaza organizatorii.