Tantrismul este, de mai bine de un mileniu, un element esential al vietii religioase a Indiei si al gandirii sale religioase. Unele dintre aspectele cele mai curioase, dar si, mai ales, numeroase trasaturi fundamentale ale hinduismului vechi sau modern decurg din el: cultul zeitei Kali, mantrele, sexualitatea rituala, felurite rituri... De altfel, in Occident umbla zvonuri nejustificate despre extravaganta si excesele tantrismului, alimentate de o literatura ce cauta mai mult sa seduca publicul decat sa-l instruiasca efectiv.

Tantra - Traditia hindusa, de Andre Padoux Foto: Editura Herald

"Unul din multele merite ale acestei carti este acela de a prezenta pentru prima data fenomenul tantric in toata complexitatea care ii este proprie, plasandu-l intr-o perspectiva foarte ampla, in care i se face dreptate fiecareia dintre dimensiunile sale: istorica, textuala, religioasa, filosofica, antropologica, neomitand sa analizeze variatele moduri in care tantrismul a fost perceput in India si in Occident, ca si impactul sau, pe cat de intens pe atat de problematic, asupra experientei spirituale contemporane in Statele Unite si in Europa. ", spune Raffaele Torella.

Ar fi imposibil sa definim doctrina Starilor multiple ale Fiintei, caci orice definitie ar limita sensul metafizic al acestei doctrine a carei universalitate depaseste puterea de cuprindere a mentalului nostru. Caci prin ratiune si prin imaginatie e imposibil de inteles miezul acestei doctrine care poate fi asimtit doar prin intuitie intelectuala.

De multe ori, la lectura acestei carti, s-ar putea presupune ca e vorba de multiplele aspecte cosmologice si antropologice ale lumii noastre, cu cele trei niveluri ale ei: grosier, subtil si spiritual (corpus, anima, spiritus), cand aceasta lume corespunde, in realitate, numai uneia din multiplele lumi posibile. Caci asa cum spune Rene Guenon: "nu e vorba de o simpla multiplicitate numerica, sau chiar mai general cantitativa, ci de o multiplicitate de ordin <> sau cu adevarat universal, aplicabila tuturor domeniilor care constituie diferitele <> sau niveluri ale Existentei, considerate separat sau in ansamblu, deci in afara si dincolo de domeniul special al numarului si chiar al cantitatii sub toate modurile sale".

Din acest motiv, autorul, pentru a evita o intelegere limitata a acestei doctrine, a abordat treptat problema metafizicii traditionale incepand cu Introducere generala la studiul doctrinelor hinduse (1921), in care lamureste definitoriu termenul si domeniul metafizicii traditionale (si domeniile conexe), precum si structura doctrinei hinduse, cea mai completa si mai apropiata de Traditia primordiala. A urmat apoi trilogia propriu-zis doctrinara cu: Omul si devenirea sa dupa Vedanta (1925) - privind aspectele umane si postumane, Simbolismul Crucii (1931) - abordand aspectele simbolice ale starilor multiple, si Starile multiple ale Fiintei (1932), in care este infatisata aceasta doctrina in toata universalitatea ei", spune Florin Mihaescu.

Andre Padoux (n. Beijing, 1920) a studiat stiintele politice la Lyon si Paris, cu specializarea in diplomatie. Intre 1946 si 1972 a functionat ca diplomat cultural in cadrul misiunilor franceze de la UNESCO, din Norvegia, India, Laos, Germania si Ungaria.

Interesat din prima tinerete de problematica limbajului, s-a apropiat de cultura indiana. A fost incurajat de Jules Bloch sa se dedice studiilor de sanskrita si indologie, pe care le-a urmat sub indrumarea lui Louis Renou. Conform propriei marturisiri, lucrarile lui Mircea Eliade, pe care l-a cunoscut personal si l-a apreciat mult, au contribuit la orientarea cercetarilor sale spre domeniul yoga si tantra.

In paralel cu activitatea diplomatica, a devenit, in 1959, cercetator la Centre national de la recherche scientifique, de unde s-a pensionat in 1989.

Incepand din 1957, a elaborat teza de doctorat Recherches sur la symbolique et l'energie de la parole dans certains textes tantriques, sustinuta in 1964. Lucrarea a aparut, intr-o varianta destinata publicului larg, sub titlul L'energie de la Parole. Cosmogonies de la parole tantrique.