Coregraful şi regizorul Arcadie Rusu a prezentat spectacolul „Nesomn“ în deschiderea Big Dance Festival 2012, cel mai mare eveniment de gen care se desfăşoară în cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra. Parte a programului organizat de ICR Londra pe durata marelui eveniment, spectacolul a avut loc pe 5 iulie, la Gara St Pancrass, un important nod de comunicaţii din capitala Regatului Unit, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Arcadie Rusu a fost unul dintre puţinii străini care s-au aflat pe aceeaşi scenă cu trupe londoneze şi britanice, ca invitat direct al English National Ballet. La eveniment au participat primarul Londrei Boris Johnson şi jurnalişti de la cele mai importante media britanice, precum Channel 4 şi „The Guardian“.

Două zile mai târziu, pe 7 iulie, Arcadie Rusu a urcat din nou pe o scenă londoneză, prestigioasa Opera Holland Park. Spectacolul creat de Arcadie Rusu, intitulat „Hunted Devotion“, a reunit membrii ai English National Ballet şi s-a bucurat de un mare succes. În public a fost prezentă inclusiv Jacquilene Rose, directoarea Big Dance Festival.

Festivalul Big Dance Festival, eveniment major al Olimpiadei Culturale, este cea mai importantă sărbătoare britanică a dansului care reuneşte atât scene tradiţionale faimoase, cât şi locuri inedite care devin spaţii artistice - Sadler’s Wells, Shioban Davies Studios şi Gara St Pancrass şi Trafalgar Square -, beneficiind de atenţie mediatică impresionantă.

Deopotrivă coregraf şi regizor, Arcadie Rusu locuieşte la Bucureşti. Cele mai recente proiecte ale sale includ montările „Visul unei nopţi de vară“ şi „Crazy Stories in the City“, ambele la Teatrul Mic din Capitală şi „Nesomn“, la Centrul Naţional al Dansului. Spectacolul „Nesomn“ a mai fost prezentat la festivalul de dans „A Corps“ din Poitier (Franţa) în 2010 şi la Festivalul Contemporan de Dans din Praga, anul trecut. Arcadie Rusu a fost primul artist-rezident din acest an în cadrul programului „Attic Arts“ al ICR Londra, a cărui finalitate a constat în proiectul coregrafic „Hunted Devotion“, alături de English National Ballet.

Programul evenimentelor româneşti din cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra (21 iunie - 9 septembrie), ROlympics, totalizează 17 evenimente, ICR fiind unul dintre cele mai active institute culturale străine din Londra. ROlympics este realizat în parteneriat cu importante instituţii britanice – Southbank Centre, British Library, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place – şi integrat marilor evenimente culturale londoneze – London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival.