Scriitorul Vasile Baghiu lanseaza romanul "Planuri de viata", publicat la Editura Polirom, in colectia de proza romaneasca 'Fiction Ltd', sambata, 2 iunie 2012, la ora 15.30, in cadrul Salonului International al Cartii Bookfest de la Romexpo Bucuresti, eveniment la care, alaturi de autor, vor vorbi poeta Ana Blandiana, poetul Nicolae Coande si criticii Cosmin Ciotlos si Bianca Burta-Cernat.

Coperta Planuri de viataFoto: vasilebaghiu.blogspot.ro

Vasile Baghiu a scris acest roman anul trecut in Elvetia, in perioada in care a fost oaspete al Fundatiei Sulzberg, la Villa Strauli din Winterthur, experimentand, dupa propriile marturisiri, programul autoimpus al scrisului zilnic al lui Thomas Mann.

Urmarind traiectoria sinuoasa prin Romania si prin Europa a personajului principal Vili Barna, cititorul este purtat prin doua lumi care alterneaza si interfera in cele peste trei sute de pagini: lumea Gulagului sovietic si a Romaniei din perioada razboiului si a primilor ani de dupa razboi (in care tatal lui Vili incearca sa supravietuiasca) si lumea romaneasca de la granita dintre secolele XX si XXI, cu experientele unor rezidente occidentale ale acestui intelectual roman aflat in cautarea normalitatii vietii.

Asa cum aflam de pe coperta a patra a cartii, "Vili a trecut, inainte si dupa 1989, prin toate framantarile intelectualului onest care a visat ca va iesi, ca vom iesi cu totii la liman." Avand o importanta substanta autobiografica, topita insa intr-o viziune narativa detasata, romanul "Planuri de viata" functioneaza ca o oglinda in care schimbarile radicale din ultima jumatate de secol au facut din noi romanii niste oameni ratacitori prin lume.

Nascut in 1965, la Borlesti, in judetul Neamt, Vasile Baghiu este inventatorul "himerismului", concept si manifest care teoretizeaza o directie noua in poezie, prima care pune sub semnul intrebarii paradigma postmodernista. A publicat pana acum mai multe volume de poeme, un roman si o culegere de proza scurta.