Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat, duminica, la Hobita, la casa parinteasca a lui Constantin Brancusi, ca ministerul pe care il conduce se va implica in repatrierea de la Paris a ramasitelor pamantesti ale marelui sculptor, anunta Mediafax. Aflat, duminica, in judetul Gorj, alaturi de scriitorul Laurian Stanchescu, care a initiat o campanie publica pentru repatrierea osemintelor lui Brancusi la Hobita, din cimitirul parizian Montparnasse, Mircea Diaconu s-a intalnit cu urmasi ai marelui sculptor si a vizitat casa memoriala in care a copilarit artistul.

Diaconu s-a oprit mai intai la biserica din Hobita, unde a fost primit cu paine si sare de catre stra-stranepoti de-ai lui Brancusi, un baiat si o fata fiind imbracati in costume populare din Gorj: "Sa fac lucrul asta pe care l-am vazut ca-l fac la televizor niste tovarasi toata viata lor? Nu prea-mi vine! Bine, multumesc mult", a spus ministrul Culturii, dupa care a rupt o bucata de paine pe care a inmuiat-o in sare, apreciind gestul gazdelor de a-l primi in acest fel.

Mircea Diaconu a intrat apoi pentru cateva minute in biserica din satul Hobita, dupa care a mers la "adevarata" casa a lui Brancusi. Constructia respectiva este considerata casa in care sculptorul a crescut si a copilarit, din ea ramanand in prezent doar niste ruine. Cateva barne vechi din lemn, care sunt inca aranjate ca ziduri, au in fata o gramada de nisip, inconjurata cu cauciucuri uzate de la diferite masini, ministrul Culturii remarcand "aranjamentul" respectiv, in interiorul constructiei crescand urzici si buruieni.

Mircea Diaconu a mers ulterior la Casa Memoriala Constantin Brancusi, unde turistii care vin in vizita intra intr-o casa de lemn taraneasca, ce le este prezentata drept casa in care a copilarit marele sculptor, locuinta fiind amenajata pe vremea regimului comunist dupa "adevarata" casa a lui Brancusi.

Ministrul Culturii a declarat ca situatia de la Hobita, in care lucrurile nu sunt deloc "in regula", se regaseste la multe alte obiective turistice si culturale din tara, motiv pentru care va face un inventar al acestor probleme pentru a incerca sa le rezolve impreuna cu alte ministere.

"Parerea mea e ca e o ordine a lucrurile si trebuie mai intai sa ne facem datoria aici. O repatriere inseamna sa-l aduci undeva, nu pe un camp, intr-o paragina. Daca facem asta aici si izbutim sa dam nivelul in ceea ce spun eu acum abia apoi putem cere, cu documente, sa-l aducem acasa. Ce am vazut aici nu m-a dezamagit pentru ca e in natural negativ al lucrurilor de la noi. Daca mergem la Sarmizegetusa, si o sa mergem saptamana viitoare acolo, la cetatile dacice, care sunt stanta pe care Dumnezeu a pus-o aici, e o talpa sfanta pusa aici, si noi ce facem cu ele? Noi ce facem cu ele? Acelasi lucru se intampla si aici si acolo!¬, a mai spus Diaconu.

Ministrul Culturii a precizat ca in situatia de acum s-a ajuns si pentru ca institutiile statului, dupa 1989, nu si-au facut treaba, in timp ce companii multinationale au impus alte valori: "Companiile multinationale sterg si matura totul. Nu mai existam. Exista numai ei si noi nimic. Daca nu ne aparam e vina noastra, nu e meritul lor. Ei isi fac treaba, noi nu ne facem treaba. Acesta e nivelul interesului statului roman, care asa s-a comportat cu valorile. Brancusi va rezista in timp, indiferent cat de urat ne-am comporta noi cu el", a spus ministrul Culturii.

In timpul vizitei facute la Hobita, un localnic in varsta i-a povestit ministrului Culturii despre o incercare din 1953 a autoritatilor comuniste de a demola Coloana Infinitului. Regimul comunist a cerut atunci ca opera lui Brancusi sa fie legata cu cabluri si trasa la pamant cu ajutorul unui tractor de mare putere, lucru care a esuat insa.

"De aici pornim de fapt", a spus Diaconu, care a asigurat rudele si localnicii din Hobita ca va sustine demersurile de repatriere a osemintelor marelui sculptor.

Mircea Diaconu a vizitat, duminica, si Ansamblul Monumental Calea Eroilor, de la Targu Jiu, compus din Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului, Ministerul Culturii urmand sa sustina si demersurile initiate de autoritatile locale pentru includerea acestor opere in patrimoniul UNESCO.

Scriitorul roman Laurian Stanchescu a initiat, anul trecut, o campanie de strangere de semnaturi pentru aducerea osemintelor lui Constantin Brancusi la Hobita. Totodata, Laurian Stanchescu a demarat in acest an o alta initiativa simbolica pentru aducerea osemintelor lui Brancusi in Romania, respectiv Marsul Cultural "Constantin Brancusi", pe traseul Craiova - Paris, al carui scop a fost ca scriitorul sa refaca pe jos drumul celebrului sculptor din 1903 - 1904.

De asemenea, Laurian Stanchescu si o femeie romanca imbracata in port national au depus, pe 14 noiembrie 2011, la Palatul Elysee si la Parlamentul francez, un text prin care au cerut repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brancusi. Cei doi admiratori ai sculptorului roman au ajuns in capitala Frantei dupa un mars de 2.000 de kilometri, care a inceput pe 21 mai 2011, in Hobita.

Repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi a fost ceruta, anul trecut, si de un grup de 31 de deputati apartinand PDL, PSD, PNL si grupului minoritatilor, care au semnat in acest sens o scrisoare deschisa pentru a o adresa Parlamentului Frantei.

In schimb, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor a spus, intr-un raspuns transmis in noiembrie 2011 in urma unei interpelari parlamentare, ca, din punct de vedere diplomatic, statul roman nu poate intreprinde "un demers neamical" fata de statul francez, cerand repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi, in conditiile in care Romania a comis o greseala cand a refuzat donatia atelierului din Paris al artistului.