Andreea Chirică şi Cristian Dârstar alături de Go Nagai, Joost Swarte, Georges Bess, Tanino Liberatore şi alţi artişti internaţionali care au marcat evoluţia benzii desenate vor fi prezenti la Barcelona la cea de-a 30-a ediţie a Salonului Internaţional de Bandă Desenată. Evenimentul va avea loc în perioada 3-6 mai 2012 şi va fi găzduit de Fira Barcelona – Montjuïc, pavilion 8, pe o întindere de aproximativ 19.000 m2.

Potrivit ICR Madrid, în ciuda crizei, se aşteaptă peste 70.000 de vizitatori, evenimentul fiind deja de tradiţie în acest domeniu cu foarte mulţi fani în Spania. Evenimentele specifice benzii desenate se vor întâlni cu acelea muzicale, mai multe trupe fiind invitate să concerteze: Lax´n´Busto, Terápia de Shock, Avalanch, Los Coronas.

Vor fi prezenţi la standuri, la discuţii şi la sesiuni de semnături numeroşi artişti din întreaga lume, printre care, anunţaţi în mod special de către organizatori: Go Nagai, Joost Swarte, Georges Bess, Tanino Liberatore, fiecare reprezentînd o direcţie anume în lumea benzii desenate. Alături de aceşti artişti faimoşi, ca şi de mulţi autori foarte tineri de bandă desenată din întreaga lume, participă din România, cu sprijinul ICR, Andreea Chirică, Cristian Dârstar şi, prin intermediul expoziţiei "Benzi desenate româneşti", Alexandru Ciubotariu. Expoziţia va decora standul României în cadrul Salonului. ICR Madrid se implică în ultimul timp în promovarea asiduă a acestor zone speciale ale artei contemporane, cu mare impact în Spania şi în care românii încep să aibă o prezenţă din ce în ce mai vizibilă.

În acest context, ICR Madrid va prezenta expoziţia "Benzi desenate româneşti", curator: Alexandru Ciubotariu, o selecţie care prezintă, prin intermediul a trei etape („Vârsta de Aur“ 1891-1947, „Socialism şi BD“ 1948-1989 şi „Banda Desenată Contemporană“ 1990-2011), atât evoluţia fenomenului şi a tehnicii BD în România (trecerea de la alb-negru la color, rafinarea scenariilor, a detaliilor, complicarea sau simplificarea bulelor de dialog), cât şi paradoxurile acestei evoluţii. De asemenea, o selecţie de publicaţii de profil vor extinde domeniul benzii desenate către comics DIY (Do It Yourself) de genul fanzine (tipărite pe hârtie reciclabilă, uşor de confecţionat) şi fenomenul otaku/ cosplaying. Invitaţii Andreea Chirică, autoare cunoscută în România pentru novela sa grafică The Year of the Pionner, şi Cristian Dârstar, autor tânăr şi multidisciplinar, influenţat de manga, vor transforma standul pe parcursul celor 4 zile de târg printr-un work in progress.

Andreea Chirică (Bucureşti, România. 1978)

Îi place să deseneze detalii (a început de la 5 ani, a continuat în liceu, la universitate – la teatrologie, şi o face şi acum, în pauze, la agenţia de publicitate unde lucrează pe post de copyright) - fie că este vorba de frânturi de conversaţii, fragmente de realitate imediată şi banală, schiţe sau frânturi de atitudini urbane. Din 2009 îşi adună amintirile din copilărie sub forma de desene pe blogul omienouasute86.blogspot.com, proiect care s-a concretizat într-o cronică naivă a vieţii de elev din 1986, primul sau roman grafic “The Year of the Pioneer”, care a fost publicat în 2011 de Hardcomics. Romanul documentează viaţa unui copil de 7 ani pe parcursul anului 1986. Perspectiva autorială lasă în mare parte loc celei a personajului, evenimentele fiind redate, atât din punct de vedere stilistic cât şi narativ, cu ochii unui copil. Cele peste 100 de pagini ilustrate alb-negru parcurg un an –1986 – din copilăria fiecărui român născut la sfârşitul anilor 70 sau începutul anilor 80. Mai multe proiecte pe blogul personal: dessinscalins.blogspot.com.

Cristian Dârstar (Braşov, România. 1986)

A studiat grafică la Universitatea de Vest din Timişoara şi e pasionat de benzi desenate, manga şi cultura otaku de când era copil, Astro Boy şi Black Jack de Osamu Tezuka fiind printre primele surse de inspiraţie. A început să predea ateliere de desen din liceu la Asociaţia Musashino din Braşov, continuând cu ateliere de manga, realizate săptămânal, după terminarea facultăţii. Portofoliul său include animaţii, ilustraţii şi benzi desenate pentru publicaţii şi companii de profil din România: Cosplay Gen, Otaku Magazine, Helion, Sunete, Mecha Revolutions şi altele. De asemenea, din 2005 colaborează cu Otaku Entertainment, iar din 2006 participă în expoziţii şi festivaluri de profil din România (Bucureşti, Timişoara, Arad, Braşov). O altă pasiune a sa este comics-ul DIY, în cadrul Cenaclului SEFEU colaborând la editarea unor fanzine naţionale, care cuprind benzi desenate, ilustraţii şi texte. Blogul personal este dinauntru.blogspot.com.