De Ziua Culturii Nationale, serbata la aniversarea poetului national Mihai Eminescu, Editura Casa Radio lanseaza o antologie de poeme descifrate de regretatul eminescolog Petru Cretia, alese si prezentate de Mircea Cartarescu, in rostirea lui Marcel Iures. Volumul (carte cu CD inclus) este comentat plastic de cinci pasteluri originale semnate de bine cunoscutul ilustrator de poezie care este Tudor Jebeleanu, informeaza editura.

Mihai Eminescu, Vis şi alte treizeci de poeme necunoscuteFoto: Editura Casa Radio

Aparitia audiobookului Mihai Eminescu, Vis si alte treizeci de poeme necunoscute, în colectia 'Biblioteca de poezie româneasca' a editurii Casa Radio, reprezinta un eveniment exceptional, datorat unor nume importante ale culturii române de azi ce contribuie la omagierea geniului tutelar al creatiei artistice românesti.

Munca asidua de filolog a lui Petru Cretia a dat la iveala, în completarea monumentalei editii de Opere la care a contribuit, texte eminesciene fie complet inedite, fie reconstruite din fragmente pâna acum niciodata puse în relatie, poeme ramase publicate doar în numarul 1 (82) din 1991 al revistei 'Manuscriptum', despre care cercetatorul afirma entuziast ca nu este vorba 'de niste ramasite de ordin secundar, adiacent ori documentar, ci, de mare poezie'.

Acelasi entuziasm îl împartaseste si poetul Mircea Cartarescu, autorul selectiei de fata si al amplei Predoslovii la o carte audio, în care ne dezvaluie fundamentul atasamentului sau neconditionat pentru 'poemele necunoscute': 'Citind deodata întregul corpus al noilor poezii, am avut surpriza sa nu vad nicio deosebire fata de textele cunoscute. Toate sunt de acelasi înalt interes, toate cuprind poeme puternice, îndraznete, inventive, de rara frumusete. Am renuntat cu greu la câteva dintre ele pentru editia actuala pe compact disc, si aceasta numai datorita spatiului de înregistrare limitat prin forta lucrurilor.

Pretutindeni este Eminescu, un Eminescu mai proaspat si mai surprinzator, pentru ca e netocit înca de citiri si recitiri, talmaciri si rastalmaciri, atasari artificiale la diverse doctrine si ideologii...'

Un actor complex si inspirat cum este fenomenalul Marcel Iures a desavârsit sirul acestor empatii artistice, oferindu-ne prima rostire a celor 31 de poeme necunoscute ce compun culegerea Vis înregistrate în studiourile Radio România.