"Guvernul a aprobat o Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, ceea ce inseamna acces mai rapid, pentru cetateni, la orice ora si in orice zona, la serviciile medicale primare", a declarat ministrul sanatatii, Attila Cseke. In urma acestei reglementari medicii de familie vor fi obligati sa asigure continuitatea asistentei medicale in centrele de permanenta.

Cseke a precizat ca potrivit Legii din 2004 au fost infiintate 288 de centre de permanenta, cu 1.818 medici de familie care au profesat in 2005. Incepand cu anul 2008 nu a mai existat obligativitatea prestarii acestor servicii, iar numarul centrelor de permanenta a scazut la 63, in 2008.

  • "Astazi, la nivel national, functioneaza 83 de centre fixe, de permanenta, si un centru mobil in judetul Botosani,  cu 580 de medici de familie. Avem 17 judete din tara care sunt total neacoperite cu centre de permanenta, desi aceste centre sunt finantate anual prin bugetul Ministerului Sanatatii. In 2009, dintr-un buget de 20 de milioane de lei alocati de minister s-au cheltuit doar 11,42 de milioane de lei, iar in 2010, dintr-un buget de 21 milioane lei, s-au cheltuit 13,18 milioane lei", a explicat Attila Cseke.

Actul normativ prevede ca zonele in care sunt necesare centre de permanenta pot fi identificate de Directiile de sanatate publica judetene impreuna cu Consiliile Locale si cu Casele de asigurari de sanatate. In cazul infiintarii acestora, medicii de familie care sunt arondati teritorial acestor centre de permanenta vor avea obligativitatea de a asigura continuitatea asistentei primare, zilnic, in timpul saptamanii, intre orele 15.00 si ora 8.00 dimineata, iar in zilele de sambata si duminica si cu ocazia sarbatorilor legale, intre orele 8.00 dimineata si 08.00 dimineata, a doua zi.

"Ceea ce dorim prin acest lucru, este un acces mai rapid, la orice ora si in orice zona, a pacientilor la asistenta primara si o scadere a presiunii pe sistemul de urgenta si pe spitalele de urgenta, pentru ca, practic, in aceste 17 judete unde nu exista niciun centru de permanenta, pacientii apeleaza in mod cert, imediat, la 112 sau la spitalul de urgenta, chiar si in situatii in care ar putea apela la un asemenea centru de permanenta", a subliniat ministrul Sanatatii.

Orele lucrate de medicii de familie le vor fi retribuite acestora la nivelul salariului unui medic specialist in regim de garda.