Diplomati francezi si irlandezi au avut "discutii informale" pe tema sprijinului pe care Parisul il acorda Irlandei pentru obtinerea postului de comisar pe agricultura in viitoarea Comisie europeana, informeaza Irish Times. "Am vrea un comisar in favoarea Politicii Agricole Comune, iar Irlanda este in mod sigur una dintre tarile care o sustin", a spus miercuri un oficial francez sub protectia anonimatului. Franta a declarat initial - prin ministrul afacerilor europene si al ambasadorului la Bucuresti - ca sustine Romania pentru obtinerea acestui portofoliu.

Parisul este nerabdator sa aiba un comisar pe agricultura favorabil Politicii Agricole Comune (PAC), dar cum este din ce in ce mai evident ca Bucurestiul nu va obtine acest post in urma iregularitatilor care au dus la suspendarea fondurilor pentru agricultura anul trecut, a vazut nevoia sa se reorienteze, scrie publicatia irlandeza.

"Ne-am dori un comisar favorabil PAC si Irlanda este in mod cert una dintre tarile favorabile", a spus un oficial fracez. "Este adevarat, de asemenea, ca Franta ar prefera un comisar irlandez pentru agricultura, mai degraba decat pentru piata interna, cum este cazul acum. Este adevarat ca au existat contacte informale intre oficiali francezi si irlandezi in ultimele saptamani", a completat acesta.

Agricultura este considerata drept un portofoliu mediu in executivul european, desi importanta sa va creste considerabil in urmatorii cinci ani, datorita revizuirii bugetului UE si a PAC. Irlanda a apreciat functia de comisar pentru agricultura, iar fostul membru al partidului Fianna Fail, Ray MacSharry, a detinut acest portofoliu in anii '90. Dar unii oficiali irlandezi de la Bruxelles au sfatuit Guvernul sa faca lobby pentru functia de comisar pentru cercetare, care are un buget de 50 de miliarde de euro.

Sustinerea Frantei pentru ca Irlanda sa primeasca portofoliul agriculturii ar putea creste sansele tarii sa il obtina, dar statele in favoarea reformei PAC, precum Marea Britanie, vor depune eforturi pentru ca aceasta functie sa fie acordata unei alte tari.

Surse europene consultate de HotNews.ro au indicat inca din momentul in care autoritatile romane au exprimat public interesul pentru portofoliul agriculturii si numele lui Dacian Ciolos, ca Romania nu are nicio sansa in obtinerea acestui portofoliu, in ciuda sprijinului Frantei.

In afara problemelor legate de monitorizarea pe justitie, a suspiciunii de coruptie si a faptului ca Romania a avut probleme in administrarea fondurilor pe agricultura, care evident reduceau din start sansele obtinerii unui astfel de portofoliu, sursele HotNews.ro au mai indicat si ca statele membre care isi doresc o reformare a CAP nu vor ca "Franta sa aiba doua portofolii in Comisie, unul fiind al agriculturii".