Slovacia nu a stabilit oficial nominalizarea pentru postul de comisar european, asteptand obtinerea portofoliului, care sprera sa fie transporturi sau energie. Cele trei partide ale coalitiei aflate la guvernare s-au pus de acord ca persoana nominalizata sa nu fie membru al vreunuia dintre ele, ci un profesionist cu experienta diplomatica si pe afaceri europene.

Coalitia din Slovacia a reusit sa gaseasca consensul asupra partidului - dintre cele trei componente - care va nominaliza comisarul european: Smer. Premierul Fico a spus insa ca viitorul comisar nu trebuie neaparat sa fie membru al vreunuia dintre partide, ci "un profesionist cu experienta adecvata nu numai in diplomatie, ci si in afaceri europene, in privinta structurilor Comisiei Europene. El/ea trebuie sa fie o persoana care sa aiba cunostintele necesare pentru domeniul de care va raspunde in Comisia Europeana", a spus premierul slovac citat de presa.

Cum premierul n-a dat niciun nume, presa a speculat ca acele caracteristici enuntate de el l-ar descrie pe ambasadorul slovac la UE, Maros Sefcovic, insa alegerea nu va fi oficializata decat dupa ce se va cunoaste ce portofoliu ii va reveni Slovaciei. In actuala Comisie, Slovacia are portofoliul educatie si cultura, asa ca optiunile pentru urmatoarea Comisie, pentru un portofoliu important, par firesti.

Guvernul de la Bratislava este interesat de doua portofolii: transporturi sau energie. Presa comenteaza insa ca sansele Slovaciei de a le obtine sunt reduse, chiar daca a fost un "copil cuminte" al Uniunii, spre deosebire de Cehia sau Polonia. Insa daca Tratatul de la Lisabona nu ar intra in vigoare, Bratislava se asteapta sa fie printre capitalele care nu vor obtine un post in Colegiu, daca numarul comisarilor va trebui redus.

In afara numelui ambasadorului la UE au mai fost vehiculate si alte nume: parlamentarul Milan Urbani, ministrul economiei Lubomir Jahnatek si secretarul de stat in Ministerul Economiei, Peter Ziga. Cum toti trei sunt membri ai unui partid politic, iar in descrierea candidatului ideal premierul Fico a spus ca persoana nominalizata va fi un independent, se pare ca Sefcovic are sanse foarte mari.

Discutia care are loc momentan in Slovacia este legata de optiunea premierulu: ce va fi mai important pentru el - candidatul sau portofoliul? Pentru ca Sefcovic nu are nicio specializare pe domeniile dorite, energie sau transporturi.

Mai exista un element care i-ar putea spori sansele ambasadorului la UE. Comisia actuala va fi in functie pana la sfarsitul anului, dupa toate probabilitatile. Se vorbeste despre o plecare a actualului comisar slovac Jan Figel din Colegiu chiar inainte de incheierea mandatului, pentru a se implica in politica nationala, acolo unde se preconizeaza sa devina liderul crestin-democratilor. In aceste conditii, premierul slovac va trebui sa nominalizeze o persoana care sa asigure interimatul pana la finalul mandatului, iar aceasta persoana ar putea fi exact cea potrivita pentru urmatoarea Comisie. Fico ar putea folosi aceasta oportunitate sa il trimita in Colegiu pe Sefcovic.

Articol realizat cu sprijinul EurActiv.sk.