Companie de televiziune prin cablu Astral Telecom este in discutii pentru a cumpara Cable Vision of Romania (CVR), una din ultimile tinte de achizitie suficient de mari de pe piata romaneasca de profil, afirma surse apropiate companiei.

CVR este detinuta in prezent de Romtelecom si detine, cu un numar de circa 50.000 de abonati, o cota de 2- 3% din piata romaneasca de CATV.

Desi cota de piata este mica tranzactia este una importanta pentru ca CVR este, alaturi de reteaua detinuta de omul de afaceri Constantin Chelu, ultima companie cu un numar suficient de mare de abonati pentru a fi atractiva pentru marii jucatori.

La un pret de circa 110 dolari/abonat, cat este cotatia in piata in prezent, CVR este evaluata la 5 7 milioane de dolari.

Achizitia CVR va fi una din ultimile etape dintr-o cursa de consolidare a pietei CATV care a inceput in urma cu mai multi ani si a facut ca primii trei jucatori (Astral, RCS&RDS si UPC) sa detina in prezent circa 60% din piata.

Reprezentantii Astral nu au dorit sa detalizeze pe marginea informatiilor privind discutiile pentru achizitia CVR.

Astral este de ceva vreme in cinci negocieri si medieri pe diverse probleme din domeniul nostru de activitate cu Romtelecom. In nici una din ele nu avem pana in acest moment nici macar un raspuns partial, deci nu putem comenta asupra lor in nici un fel , a declarat pentru ZF Aurel Costea, director general al Astral.

Romtelecom se afla de mai mult timp intr-un proces de restructurare, in care, pe langa masivele disponibilizari de personal, este analizata si situatia subsidiarelor companiei, printre care Cosmorom si CVR.

In ultimile 12 luni, in cazul procesului de restructurare, managementul Romtelecom a analizat situatia tuturor subsidiarelor sale, printre care si a Cable Vision of Romania. In aceasta perioada am primit mai multe oferte pentru companie, pe care le analizam in prezent , spune Dan Pazara, director de corporate affairs al Romtelecom.

Consolidarea pietei romanesti de cablu, necesara pentru ca jucatorii sa atinga masa critica minima pentru furnizarea de servicii integrate cablu internet telefonie fixa, s-a accelerat, trecand la tranzactii importante, in 2000. Atunci Astral a cumparat Kappa si a devenit numarul unu pe piata. In replica, RCS&RDS a preluat, in 2002, TerraSat si a recastigat locul unu.

La inceputul acestui an, cei doi mari rivali s-au unit pentru a cumpara FX Communications, pentru circa 16 milioane de dolari.

In urma acestei miscari, raportul de pe piata CATV s-a echilibrat, Astral si RCS&RDS detinand acum, pozitii relativ egale pe piata, avand fiecare cote de circa 24 25%.

Prin reasezarea care a avut in ultimii ani pe piata de comunicatii prin cablu din Romania, CVR detine azi locul 5 - 6 cu o cota de 2 - 3%, in opinia mea. In ceea ce priveste insa brandul si valoarea oamenilor acestei companii, in mod cert locul detinut de CVR este de top. Astral apreciaza in mod deosebit aceste valori , spune Aurel Costea.

Competitia dintre Astral si RCS&RDS pentru locul intai pe piata este arbitrata de cativa ani de cel mai mare investitor strategic care a intrat pe piata romaneasca de profil pana in prezent, grupul american UPC.

Politica UPC pe Romania a fost prudenta, grupul multumindu-se cu locul trei pe piata, cu o cota de 10%.

Continuarea procesului de consolidare nu este exclusa insa si la nivele mai mari. Atat Astral cat si RCS&RDS au printre actionari fonduri de investitii, care la un moment dat vor dori sa isi vanda participatiile. Dimensiunea celor doua companii le face atractive pentru investitori strategici care doresc sa intre sau sa extinda in Romania.

Analistii de pe piata telecomunicatiilor considera ca piata CATV din Romania va ajunge in urmatorii ani, dupa modelul pietelor vestice si al pietei de telefonie mobila, la stadiul de duopol, cu doi jucatori suficient de mari pentru a fi rentabili pe toate cele trei segmente: televiziune prin cablu, internet si telefonie fixa.

Astral si RCS&RDS au inceput sa ofere de la inceputul acestui an si servicii de telefonie fixa, odata cu liberalizarea pietei de profil.

laurentiu.ispir@zf.ro