Au trecut aproape 30 de zile de cand Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti in Irak. In tot acest timp, au existat informatii (de fapt speculatii menite a le ingreuna soarta colegilor nostri) care ne-au facut sa credem ca totul a fost un scenariu si ca cei trei vor reveni teferi in tara.

A fost nevoie de mesajul de vineri al rapitorilor pentru a ne da seama ca soarta celor trei atarna doar de un fir de par. Socati de acest mesaj, jurnalistii din toata tara au lansat un apel fara precedent la solidaritate, cerandu-le romanilor sa-si exprime sprijinul fata de colegii nostri.

Sensibilizati de rugaciunea rostita de Patriarhul Teoctist in cadrul slujbei din Duminica Floriilor, dar si de apelul jurnalistilor, ieri, cateva sute de persoane din marile orase si-au gasit timp sa-si exprime solidaritate fata de soarta colegilor nostri rapiti in Irak.

Au trecut aproape 30 de zile de cand Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti in Irak. Au fost 30 de zile de incordare, nesomn si de lacrimi pentru toti cei care-i cunosc si care-i iubesc.

Au fost 30 de zile in care, din considerente pur comerciale, diverse publicatii si posturi de televiziune s-au lansat in tot felul de speculatii menite, intr-un final, a le ingreuna soarta colegilor nostri - sustin autoritatile, care anunta ca destinul celor trei atarna doar de un fir de par si de bunavointa rapitorilor.

Ingroziti de ultimele imagini remise de rapitori televiziunii Al Jazeera, jurnalistii din toata tara au lansat un apel la solidaritate, ei cerandu-le romanilor sa iasa in strada pentru a-si exprima, in tacere, sprijinul fata de colegii nostri de la Prima TV si "Romania libera".

Desi este Saptamana Mare, majoritatea romanilor au ramas nepasatori la acest apel, dovedind (a cata oara?) ca solidaritatea si dragostea fata de semenii aflati in suferinta ramane (pana cand?) doar o vorba in vant.

Totusi, sensibilizati de rugaciunea rostita de Sfantul Parinte Patriarh Teoctist in cadrul slujbei de Duminica Floriilor, dar si de apelul la solidaritate lansat de breasla jurnalistilor, ieri, cateva sute de persoane s-au adunat in diverse orase din tara pentru a-si exprima, in tacere, solidaritatea cu jurnalistii rapiti in Irak.

Jurnalistii din presa centrala strang randurile

Socati de imaginile cutremuratoare prezentate, vineri, de televiziunea qatariota Al Jazeera - in care cei trei jurnalisti rapiti erau prezentati intr-o stare fizica si psihica extrem de proasta, ieri, peste cinci sute de bucuresteni s-au strans, pentru a doua zi consecutiv, in Piata Universitatii, in speranta ca apelul lor privind eliberarea colegilor nostri ii va sensibiliza pe rapitori.

La manifestatia din Piata Universitatii - cea mai mare desfasurata pana acum de la momentul rapirii jurnalistilor - au participat si o serie de lideri de opinie din mass-media (Andrei Gheorghe, Mircea Toma, Cristina Topescu, Marius Tuca, Robert Turcescu, Cristian Tudor Popescu), dar si oameni politici (Mihai Lupoi, Varujan Vosganian, Cristian Popescu "Piedone"), care au cerut, la unison, eliber

area jurnalistilor. "Daca vor sa ajute poporul irakian, gruparea care-i detine trebuie sa lase jurnalistii sa comunice. Daca jurnalistul - firul de comunicare - este taiat, in mod sigur, acesta este momentul in care incep sa se manifeste fortele raului", a fost mesajul presedintelui Agentiei de Monitorizare a Presei (AMP), Mircea Toma.

Insistand pe faptul ca, "atunci cand doua culturi sunt in conflict, ruperea firelor de comunicare dintre ele este un lucru total nepotrivit, un factor de adancire a conflictului", dar si pe faptul ca "jurnalistul nu e o forta combatanta, ci ar trebui folosit ca un instrument de comunicare, de intre doua culturi", Mircea Toma a precizat ca intentioneaza sa remita televiziuni

i qatariote Al Jazeera o caseta video continand un mesaj pentru rapitori, dar si imagini de la manifestatiile de solidaritate organizate in Romania.

Uniunea Arabilor din Romania cere eliberarea rapitorilor

La fel ca si sambata, la mitingul de solidaritate din Piata Universitatii au participat si cateva zeci de oficiali ai comunitatii arabe de la noi, care au tinut sa sublinieze faptul ca organizatiile pe care le reprezinta vor continua, pe diverse cai, sa ofere autoritatilor noastre sprijinul in vederea eliberarii celor trei jurnalisti rapiti si a cetateanului irakiano-american Mohamad Munaf.

"Acesti captivi, lipsiti de orice putere, nu au facut nici o crima, nu au comis nici un act de agresiune asupra dumneavoastra, nu au ridicat arma asupra dumneavoastra, ci sunt asemenea multora dintre cetatenii romani onorabili care doresc instaurarea pacii in Irak si in intreaga zona", a declarat Mohamed Yasim - vicepresedintele Uniunii Arabilor din Romania, acesta sustinand ca va transmite un

apel catre rapitori prin intermediul postului de televiziune Al Jazeera, la fel ca si Liga Culturala Islamica din Romania, care deja a remis rapitorilor un mesaj prin intermediul postului mentionat.

Intors recent din Irak, unde a fost in calitate de "negociator", Yasim a mentionat faptul ca, in aceasta situatie, incerta, trebuie avuta incredere in autoritatile romane, in caz contrar, orice interpretare poate afecta grav situatia jurnalistilor.

"Cei cu care am vorbit acolo ne-au avertizat sa avem grija ce spunem si sa o facem cu responsabilitate, pentru ca orice pas gresit poate avea final dramatic", a atentionat Yasim, care a dezvaluit ca in Irak pot fi urmarite posturile TV romanesti si ca in permanenta sunt traduse mesajele venite din Romania.

Referindu-se la cererea rapitorilor, de retragere a trupelor romanesti din Irak, Yasim a reiterat ideea ca armata noastra nu este privita cu ostilitate de catre localnici, ci dimpotriva: "Am vazut acolo oameni care n-au nimic cu romanii si care stiu ca cei 700-800 de romani care sunt in Irak au misiuni pur umanitare si ca nu s-au implicat in razboi".

Marsuri ale tacerii organizate de jurnalistii din Constanta, Iasi si Oradea

Asa cum spuneam, tot ieri, mitinguri de solidaritate cu cei trei jurnalisti rapiti au avut loc si in alte cateva orase importante, precum Constanta, Iasi si Oradea. Prezenti in numar destul de mare, jurnalistii de la diverse publicatii locale au declarat ca nu este normal ca un conflict sa-i afecteze pe cei care nu vor decat sa-si faca meseria.

"Colegii nostri au mers in Irak pentru a reflecta obiectiv ceea ce se intampla acolo", a fost mesajul lansat rapitorilor de catre ziaristii constateni. La Iasi, peste 50 de ziaristi si zeci de membri ai Asociatiei Studentilor Basarabeni au organizat un Mars al Tacerii si au luat parte la o slujba speciala, sustinuta de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Un alt miting de solidaritate, organizat de cotidianul "Realitatea oradeana", la care au participat peste peste 50 de jurnalisti, cameramani si fotoreporteri, a avut loc in fata sediului Prefecturii Bihor. Jurnalistii oradeni au solicitat presedintelui Basescu sa faca tot ce este omeneste posibil pentru a-i aduce acasa, in cel mai scurt timp, vii si nevatamati, pe cei trei jurnalisti romani.