In ajutorul sinistratilor din Banat vin utilaje si specialisti din Ungaria. Intre timp, previziunile meteorologice si hidrologice sint sumbre, iar apele s-au dezlantuit si in alte zone ale tarii cu aceeasi furie...

Pompe de mare putere si specialisti din Ungaria sosesc astazi in judetul Timis, la solicitarea reprezentantilor MMGA. Se estimeaza ca peste zece zile sa se produca o scadere a nivelului apelor cu jumatate de metru.

Reprezentantii Ministerului Mediului au declarat, ieri, la Timisoara, ca prioritatea autoritatilor romane este scaderea nivelului apei din satele inundate din Timis, pentru inceperea reconstructiei caselor.

"34 de trailere cu motopompe au intrat in tara pentru a interveni in zona calamitata, conform acordurilor dintre ministerele de resort roman si maghiar", a declarat Lucia Varga, secretar de stat la MMGA. Zona inundata seamana cu un lac imens care se intinde pe o suprafata de 25.000 de hectare, iar volumul de apa este de 200 de milioane de metri cubi.

Salvarea Banatului prin spargerea digurilor din Serbia si Muntenegru.

Apele din zonele inundate vor scadea la jumatate in maximum trei zile dupa ce autoritatile vor sparge mai multe diguri de pe teritoriul Serbiei, Muntenegrului si Romaniei, asa cum au negociat specialistii ministerului de resort cu omologii sirbi.

Specialistii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) au convenit cu omologii din Serbia si Muntenegru sa faca brese in digurile de pe riurile de peste granita pentru a grabi retragerea apelor din zonele inundate.

Apele dezlantuite continua sa faca victime. Zeci de case au fost inundate, alte sute de gospodarii au fost izolate, iar mai multe drumuri judetene si nationale au fost inchise, in judetul Buzau, din cauza inundatiilor si alunecarilor de teren. Punctele critice sint Valea Nehoiului, Patirlagele, localitatile Chiojdu, Chirlesti si zona Siriu.

In localitatea Valea Nehoiului viiturile au atins pina la 7-8 metri, 20 de familii au fost evacuate.

Apa a patruns in curtile oamenilor, iar autoritatile sint in alerta si incearca sa ia masurile necesare. 200 de case sint izolate din cauza alunecarilor de teren, iar trei autoturisme au fost luate din curtile oamenilor chiar de sub ochii lor. O alta zona critica este Chiojdu, unde 130 de case au fost izolate, cele mai afectate sate fiind Catiasu, Poienitele si Lera.

Luati de ape cu totcu case. 30 de case din comuna covasneana Sita Buzaului au fost izolate, in urma ploilor abundente, iar 70 de hectare de teren agricol au fost inundate. Virgil Sadean, adjunctul sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Covasna, a declarat ca un drum comunal din Sita Buzaului a devenit impracticabil.

Si municipiul Sfintu Gheorghe a fost afectat de ploi, reprezentantii ISU intervenind pentru a scoate apa din subsoluri. In Capitala, sistemul de canalizare s-a dovedit si de aceasta data ineficient in fata caderilor abundente de precipitatii de ieri, mai multe artere fiind complet inundate de apa care a patruns inclusiv in casele oamenilor.

Cresteri alarmante ale debitelor

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) avertiza pentru acest sfirsit de saptamina ca in Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania si Oltenia vor avea loc caderi masive de precipitatii, insotite, pe alocuri, de grindina. Cantitatile de apa pot depasi local 10-15 l/mp si izolat 20 de l/mp intr-un interval de doar 12 ore.

Astfel, in urma caderilor de precipitatii, se estimeaza producerea unor cresteri importante de niveluri si debite pe unele riuri din zonele de deal si de munte din bazinele hidrografice: Somes, Mures, Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges, Ialomita, Siret si Prut. Totodata, fenomenele hidrologice deosebit de periculoase se pot produce pe versanti si pe riurile mici din zonele de deal si munte.

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul MMGA a remis ieri avertizari hidrologice catre prefecturile judetelor Arges, Alba, Bacau, Bistrita-Nasaud, Brasov, Botosani, Buzau, Cluj, Constanta, Covasna, Dimbovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vilcea, Vrancea.

Specialistii din cadrul MMGA solicita o mobilizare corespunzatoare in teritoriu pentru preintimpinarea unor eventuale catastrofe. (Bogdan Nicolai)