Negociatorul sef al delegatiei FMI, Van Der Mensbrugge, a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa la Banca Nationala, ca acordul stand by cu FMI a fost rupt. Fondul considera bugetul pe anul viitor este nerealist iar FMI nu este de acord cu politicile economice ale Guvernului roman. O misiune a Fondului a analizat in ultimele doua saptamini, la Bucuresti, evolutiile economice din tara noastra.

FMI considerra ca Guvernul nu abordeaza cu severitate nivelul salarial din sectorul public, unde este normal ca salariile sa creasca o data pe an, or, Guvernul roman a marit salariile de 4 ori in ultimele 12 luni.

Din punct de vedere al FMI proiectul de buget pe 2006 este nerealist si are in vedere un deficit de 0,5 la suta in 2006.

FMI crede ca deficitul va fi mai mare din mai multe motive: schimbarile pentru Codul fiscal nu duc la o imbunatatire clara a nivelului de venituri care sunt supraestimate, descresterea cheltuielilor pentru bunuri si serviciilor cu 0,5 % din PIB si, in al treilea rand nu e prevazuta nici o crestere a salariilor bugetarilor in 2006 iar recomandarea FMI este ca salariile trebuie sa creasca o data pe an.

FMI a recomandat ca urmatoarea crestere salariala sa fie peste un an, adica in octombrie anul viitor. Expertii institutiei considera ca este necesara o reforma in serviciile publice care sa permita salarii mai mari.

Fondul crede ca este absolut necesar ca rata inflatiei in Romania sa scada pentru ca economia Romaniei nu este rentabila, nu este competitiva.

FMI considera necesara reorientarea politicilor fiscale si monetare, descresterea puternica a nivelului inflatiei, redirectionarea cheltuielilor catre furnizarea de servicii si bunuri.

De asemenea, FMI considera ca BNR a redus necorespunzator rata dobanzii incepand din august anul acesta si recomanda Bancii Centrale sa reunifice ratele dobanzilor.

Seful delegatiei FMI, Van Der Mensbrugge a declarat ca institutia pe care o reprezinta considera imperativ necesara alocarea mai multor resurse pentru invatamant, sanatate si infrastructura si o compensare a celorlalte bugete si taxe.

Seful misiunii, Emanuel Van Der Mensbrugge, a anuntat ca prevederile acordului trebuiau analizate trimestrial, ceea ce nu s-a intimplat. El a precizat ca misiunea FMI a constatat ca economia continua sa se supraincalzeasca, cererea de bunuri si servicii depasind cu mult oferta de pe piata.

Astfel, au crescut mult importurile, in timp ce exportul nu a avansat, ceea ce a dus la presiuni inflationiste si la cresterea deficitului balantei comerciale.

Seful misiunii FMI a mai aratat ca in opinia sa, politicile macroeconomice ale Guvernului nu sunt de natura sa rezolve aceasta situatie. Ca atare, a spus el, acordul Stand By inceteaza, iar boardul FMI va fi informat in legatura cu aceasta situatie.