Premierul israelian Ehud Olmert a cerut ieri armatei sa intensifice atacurile din Liban, scrie EvZ. Conflictul din Liban ameninta sa inghita intreaga regiune, avertizeaza Cotidianul. SUA au blocat adoptarea, in Consiliul de securitate al ONU, a unei rezolutii de condamnare a ripostei "disproportionate" a Tel Avivului, scrie Curentul. Franta si Finlanda acuza israelul de reactie disproportionata, scrie Jurnalul National. In ajunul ofensivei israeliene din Gaza, presedintele palestinian Mahmoud Abbas ii convinsese pe liderii Hamas sa accepte "solutia celor doua state". Si sa recunoasca, implicit, Israelul, scrie Ziua.

Partidul lui Dumnezeu, Hezbollah, vanat pana la capat

preluare EvZ

Premierul israelian Ehud Olmert a cerut ieri armatei sa intensifice atacurile din Liban, confirmand intentia statului evreu de a pune capat amenintarii permanente a Hezbollah la frontiera nordica.

Centrale electrice si depozite de carburanti in flacari, aeroportul din Beirut inecat in fum, relee de telefonie mobila culcate la pamant, poduri distruse si cratere uriase pe principalele axe rutiere. Asa arata Libanul ieri, in cea de-a treia zi a ofensivei declansate de Israel pentru recuperarea a doi soldati ai sai rapiti de gruparea siita libaneza Hezbollah.

Potrivit celui mai recent bilant oficial, atacurile israeliene s-au soldat cu moartea a 61 de libanezi, intre care si doi soldati, si ranirea altor 160 de persoane.

Avioanele israeliene au lovit mai multe sosele, inclusiv autostrada Beirut-Damasc, precum si un depozit de combustibil de la periferia capitalei libaneze. Tiruri intense au vizat o suburbie din sudul Beirutului, unde se afla cartierul general al liderului miscarii Hezbollah, Sayed Hassan Nasrallah.

Integral in EvZ.

Conflictul din Liban ameninta sa inghita intreaga regiune

preluare Cotidianul

Israelul si-a declarat limpede ieri intentiile in atacul asupra Libanului: scopul final este anihilarea Hezbollahului, a spus ministrul Apararii de la Tel Aviv, Amir Peretz.

Temerile comunitatii internationale privind posibila extindere a conflictului in intreaga regiune par a fi confirmate de afirmatiile oficialului israelian, care a adaugat ca „toate guvernele suverane din regiune ar trebui sa stie ca si ele sint responsabile de criza actuala, fara nici o exceptie“.

Iranul ameninta

Consiliul de Securitate al ONU se reuneste astazi in sesiune de urgenta, pentru a dezbate situatia din Orientul Mijlociu. Guvernul de la Beirut a cerut Consiliului sa adopte o rezolutie prin care sa dispuna incetarea imediata a ostilitatilor. Premierul libanez a afirmat ca presedintele american George W.

Bush i-a promis ca va face presiuni asupra Israelului sa puna capat atacurilor, in timp ce presedintele francez Jacques Chirac a calificat loviturile Tel Avivului drept „total disproportionate“, iar Vaticanul le-a descris drept un atac asupra unui stat liber si suveran.

Dupa ce Israelul a avertizat Iranul si Siria, presupuse a se afla in spatele ofensivei Hezbollah, ca „se joaca cu focul“, presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad i-a transmis liderului sirian Bashar al-Assad ca un atac israelian asupra Siriei va primi „o replica extrem de dura“.

Integral in Cotidianul.

Un conflict greu de solutionat

preluare Curentul

Bilantul dintre Israel si Liban a ajuns la 150 de morti. Cifra neconfirmata oficial. Oricum, atacurile s-au inmultit si de o parte si de alta. Armata libaneza a lovit Haifa. Tsahal a distrus, practic, toate arterele de acces din si in Liban. La Beirut domneste panica. Magazinele au fost golite de produse de prima necesitate. Si nu exista cale de aprovizionare.

Turnand gaz peste foc, iranianul Mahmoud Ahmadinejad a amenintat Israelul, in timp ce pretul petrolului depasea 78 de dolari barilul. Liban a cerut o incetare a focului, dar nimeni nu l-a auzit.

SUA au blocat adoptarea, in Consiliul de securitate al ONU, a unei rezolutii de condamnare a ripostei "disproportionate" a Tel Avivului la rapirea de catre miscarea siita Hezbollah a doi militari israelieni, presedintele George Bush a chemat la retinere, iar omologul lui rus, Putin, a promis ca G8 va gasi o rezolvare. Oare? Este un conflict cu radacini mult prea adanci pentru o solutie pe hartie.

Integral in Curentul.

REACTII

Presedintele francez se intreaba daca nu cumva exista o dorinta de a distruge Libanul, Finlanda spune ca Israelul practica o politica de tipul "20 de ochi pentru un ochi". Vaticanul deplange atacarea unei natiuni libere si suverane. (Jurnalul National)

Informatii tulburatoare

Premierul Olmert ar fi fost avertizat din timp de Shin Beth cu privire la planurile vizand rapirea unor militari evrei. "Ha'aretz" - releva ca, in ajunul ofensivei israeliene din Gaza, presedintele palestinian Mahmoud Abbas ii convinsese pe liderii Hamas sa accepte "solutia celor doua state". Si sa recunoasca, implicit, Israelul. (Ziua)