Senatorul UDMR Verestoy Attila este acuzat ca ar fi castigat la Bursa zece milioane de euro in numai 19 minute. Tranzactionarea norocoasa s-ar fi petrecut pe 28.03.2006, exact in momentul in care in Parlament se dezbatea legea Societatilor de Investitii Financiare (SIF).

Potrivit unor surse din piata de capital, citate de TVR 1, baronul UDMR a profitat de faptul ca stia varianta finala a legii, a vandut titlurile detinute la Bursa la un pret ridicat si pe urma a cumparat dupa ce acestea au scazut cu 9%, scadere datorata legii adoptate in Parlament. Verestoy s-ar fi folosit in acest sens de informatii din interior, adica "la pont".

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache a respins acuzatiile si a spus pentru postul public de televiziune ca totul s-a desfasurat corect si transparent.

"S-au facut tranzactii enorme"

Senatorul PNL de Maramures, Ioan Corodan a sesizat in acest caz Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Ministerul Justitiei. In baza sesizarii lui, Directia Nationala Anticoruptie(DNA) a declansat o ancheta privind tranzactiile facute la Bursa pe data de 3 aprilie 2006.

Senatorul a reclamat in aprilie anul trecut, in plen, ca vanzarile de actiuni la SIF-uri au continuat aproximativ o jumatate de ora dupa ce cadrul legislativ a fost modificat si ca ar fi existat persoane care au castigat ilegal sume mari de bani pe aceasta cale.

"I-am solicitat atunci presedintelui BVB sa anuleze tranzactiile facute dupa aprobarea ordonantei care a modificat pragul de detinere, dar problema a fost lasata in coada de peste", a spus Ioan Corodan. "Eu nu am incriminat pe nimeni. Nu am spus ca ar fi vorba de parlamentari sau de alte persoane, ci doar am atras atentia ca s-au facut tranzactii enorme.

Mi se pare ca in jur de 200 de milioane de euro, in mod ilegal. Nu stiu cine le-a facut. E treaba procurorilor sa afle", a mai declarat senatorul liberal.

integral in Curentul